Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.06.2021. 18:00

Rasle cene hrane u maju - žitarice skuplje za 36,6 odsto?

Nagli porast cena proteklog meseca odraz je skupljeg ulja, šećera i žitarica, ali i mesa te mlečnih proizvoda, izvestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Foto: Bigstock/Allexxandar
  • 172
  • 27
  • 0

Globalne cene hrane u maju su porasle za 4,8 odsto u odnosu na april i dostigle najveću vrednost još od oktobra 2010. godine. Kako je izvestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) nagli porast proteklog meseca odraz je skupljeg ulja, šećera i žitarica, ali i mesa te mlečnih proizvoda.

Što se tiče žitarica, one su u proseku bile skuplje za šest odsto u odnosu na april i za čak 36,6 odsto iznad vrednosti iz maja 2020. godine. Kako ističe FAO, najviše su porasle međunarodne cene kukuruza i to za 89,3 odsto u odnosu na njihovu vrednost prošle godine i najviši nivo od januar 2013. Razlog su smanjeni izgledi za proizvodnju u Brazilu. Međutim, pred kraj meseca došlo je do stagnacije zbog poboljšanih očekivanja od proizvodnje u SAD-u. U maju su porasle i one za ječam i sirak, i to za 5,4, odnosno 3,6 odsto. Što se tiče pšenice, ona je za 6,8 odsto skuplja u odnosu na april i 28,5 odsto u odnosu na maj prošle godine.

Biljna ulja beleže dvanaesti uzastopni mesečni rast, a poskupela su za 7,8 odsto. Uglavnom zbog palminog, sojinog i repičinog. Palmina su dostigla najveću vrednost još od februara 2011. godine i to zbog slabe proizvodnje u zemljama jugoistočne Azije. Što se tiče sojinog, izgledi za snažnu globalnu potražnju posebno iz sektora biodizela, podržavali su cene, dok su međunarodne vrednosti ulja uljane repice bile potkrepljene kontinuiranim globalnim snabdevanjem.

Meso skuplje za 10, a mlečni proizvodi 28 odsto

Mlečni proizvodi su poskupjeli za 28 odsto u odnosu na lani i 1,5 odsto u odnosu na april. Međutim indeks je i dalje 22,8 odsto ispod vrednosti postignute u decembru 2013. U maju su najviše porasle međunarodne kotacije mleka u prahu. Cene sira su takođe ojačale, ponajviše zbog manjeg snabdevanja Evropske unije usred velike potražnje. Suprotno tome, one za maslac pale su zbog povećanog izvoza sa Novog Zelanda, što je označilo kraj jedanaestomesečnog rasta vrednosti.

Meso je skuplje za 2,2 odsto u odnosu na prošli mesec i 10 posto lani. Ali, to je još uvek gotovo 12 odsto ispod vrednosti iz avgusta 2014. Rasle su zbog većeg uvoza Kine, ali i pooštravanja globalnih zaliha, navodi FAO. 

Šećer je poskupeo za 6,8 odsto u odnosu na april i to predstavlja drugi uzastopni mesečni porast i najviši nivo od marta 2017. Rast je povezan uglavnom sa kašnjenjem žetve šećerne trske i smanjenih prinosa u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku ove namirnice, a do toga je došlo zbog dugotrajne suše. Dodatnu potporu pružile su i više cene sirove nafte kao i daljeg jačanja brazilskog reala u odnosu na američki dolar, koji nastoji da obuzda isporuke iz Brazila. Međutim, velike količine izvoza iz Indije doprinele su blažem rastu.


Tagovi

FAO Cena hrane Maj Šećer Mlečni proizvodi Meso Biljna ulja Žitarice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.