Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene žitarica
  • 03.06.2021. 07:30

Kukuruz skuplji od pšenice - razlog velika kupovina Kine i suša u Brazilu?

Ogromne količine koje kupuje Kina, suša u Brazilu, smanjenje ruskog poreza na izvoz i vremenski uslovi u vodećim zemljama proizvodnje diktiraju globalne cene žitarica.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 870
  • 231
  • 0

Kineska kupovina kukuruza povećala je njegove cene, a ekstremna suša koja je zahvatila najvećeg svetskog izvoznika Brazil i dalje utiče na tržišne aktivnosti. Tona na pariškoj berzi EuroNext košta 254,75 evra, čikaškoj CME 211,77 €, a MATIF-u 264,25 evra. 

Izveštaji koji dolaze iz Rusije ukazuju na veliku žetvu pšenice i drastično smanjenje poreza na izvoz u junu koji bi mogao povećati izvoz u nadolazećem razdoblju. Tamošnje Ministarstvo procenjuje da će ruska žetva žitarica iznositi 127,4 miliona tona.

U Evropi je još uvek nestabilno vreme, ali vodeći proizvođači poput Francuske i Nemačke imali su dovoljno padavina, a i zalihe su tamo vrlo dobre, izveštava FranceAgrimer.

Prošle nedelje su cene žitarica u SAD-u naglo porasle nakon nedavnog pada. Američko Ministarstvo poljoprivrede izvestilo je da je tada više od 5,6 miliona tona nadolazeće žetve kukuruza prodato Kini.

U severnim državama SAD-a došlo je do kasnog mraza koji je oštetio kukuruz i pšenicu. Međutim, za veći deo Srednjeg zapada uslovi za setvu su bili dobri, ali gotovo celi američki pojas u kojem se uzgaja kukuruz je presuv da bi biljke mogle neometano da rastu, piše agrarheute.

Potrošnja premašuje proizvodnju?

Međunarodno veće za žitarice (ICG) podiglo je svoju prognozu kukuruza u sezoni 2021/22., a istovremeno primećuje da potrošnja premašuje proizvodnju i drži se svoje procene da će tržište ovom kulturom zabeležiti peti deficit zaredom.

Očekuje se da će kineska potražnja za žitaricama, pogotovo pšenicom ostati vrlo visoka jer je ona trenutno jeftinija od kukuruza. Međutim, on je i dalje potreban, ali se predviđa da će ga kineski proizvođači hrane pokušati zameniti pšenicom.

To će se odraziti na globalne cene žitarica. Trenutno su one za pšenicu na EuroNetx-u 212,75 evra po toni, CME-u 213,38 € i francuskom FOB-u 214 evra. Dalje, kineski uvoz ove dve kulture popeo se na rekordne nivoe ove sezone što je povećalo vrednost i imalo veliki uticaj na globalno tržište ratarskih kultura. Međutim, ako se pokaže da je nova kineska žetva pšenice toliko velika koliko očekuju tamošnje vlasti, to bi moglo da oslabi potražnju za uvozom.

Prošlog petka su cene pšenice na kineskom terminskom tržištu bile 340 evra po toni, a kukuruza 356 za berbu u julu i 344 evra za onu u novembru.


Tagovi

Cene žitarica Burze Globalna ponuda Globalna potražnja Cena kukuruza Cena pšenice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]