Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 04.09.2022. 07:30

Rastu cene: Od đubriva najviše poskupila urea

Cene đubriva rastu kako raste cena gasa. Istovremeno fabrike smanjuju obim proizvodnje ili je potpuno obustavljaju.

Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com
  • 746
  • 146
  • 0

Industrija đubriva je u ozbiljnoj krizi jer cene gasa dostižu rekordne iznose. Mnoge kompanije su smanjile obim proizvodnje ili su je potpuno zaustavile. To se odnosi i na veće proizvođače u Evropi kao što su: Yara, BASF, Borealis, Azoty, Piesteritz. 

"Sa 300 evra po MWh gasa, u poređenju sa 20 evra u proseku u poslednjih 10 godina, imamo veliki problem", kaže šef francuske podružnice norveškog proizvođača đubriva Yara Nikolas Broutin, navodi Agrarheute.

Rastući troškovi i smanjenje proizvodnje rezultiralo je naglim povećanjem cena đubriva, dok cene žitarica padaju. Stvoren je jaz između prihoda i rashoda koji sami poljoprivrednici ne mogu premostiti, što će imati ozbiljne posledice na proizvodnju žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Hitne mere: EU planira da zamrzne cene gasa i električne energije

Očekuje se smanjenje upotrebe đubriva za sedam odsto u sezoni koja je pred nama. Najviše je porasla cena uree, koja se prodavala za 1.025 evra po toni prvog dana septembra. U odnosu na prethodni mesec to je više za 130 evra.

Pred poljoprivrednicima je teška jesen (Foto: M.C.Celić)

Kalcijum amonijum nitrat (KAN) je na nemačkom tržištu koštao nešto više od 880 evra po toni, što je za 100 evra više u odnosu na avgust. Rastvor uree i amonijum nitrata koštao je 690 evra po toni.

Cene ostalih đubriva su takođe visoke. Kornkali, kompleksno đubrivo sa fosforom, magnezijumom, sumporom i natrijumom je dostiglo iznos od 645 evra po toni. Najskuplji je bio DAP, diamonijum fosfat, za kojeg je potrebno izdvojiti 1.050 evra po toni.


Tagovi

Urea DAP đubrivo Rast cena Cene đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.