Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 20.06.2020. 15:00

'Rat' Velike Britanije i SAD-a zbog antibiotika na farmama?

Britanska vlada bi se pridržavala većine mera Evropske unije o upotrebi poljoprivrednih antibiotika, dok Sjedinjene Američke Države nameću svoja pravila.

Foto: JumpStory
  • 112
  • 5
  • 0

Nakon Bregzita, Velika Britanija traži razne načine za sklapanje trgovinskih sporazuma sa zemljama izvan Evropske unije. Poznato je već da su im jedan od najvećih partnera Sjedinjene Američke Države, ali uspostavljanje dogovora s njima stvara im probleme.

Planiraju značajna sniženja carina na uvoz mesa u zemlje sa kojima još nemaju sporazum o slobodnoj trgovini poljoprivrednim proizvodima, poput SAD-a. Međutim, oni traže od Britanaca da prihvate njihove prehrambene standarde koji nisu ni približni kao evropski.

Britanci ne žele američku hlorisanu piletinu i govedinu tretiranu hormonima?

Kako piše poultryworld, u SAD-u se koriste velike količine antibiotika na farmama, 25 mg/kg za piliće i čak 426 mg/kg za ćurke, što je znatno iznad nivoa izmerene u Velikoj Britaniji. Podsećamo, ista situacija je i sa hlorisanom piletinom, a upotreba tog sredstva za pranje pilića u Evropskoj uniji je i dalje zabranjena.

Da li potrošači treba da budu zabrinuti?

U SAD-u se antibiotici i dalje previše koriste, uprkos sve snažnijim upozorenjima o njihovoj opasnosti za ljudsko zdravlje.

"Britanski potrošači treba da budu zabrinuti ako mogući trgovinski sporazum poveća uvoz američkog mesa i mlečnih proizvoda, jer bi bakterije otporne na antibiotike mogle da zaraze ljude", izjavio je Kolin Nunan, portparol "Save our Antibiotics"-a.

Upozorava da je jasno da će SAD želeti da postigne dogovor na temelju minimalnih standarda koje primenjuje, ali ako britanska vlada prihvati ovo stanovište, to bi unazadilo domaće farmere koji su do sada težili smanjenju lekova. Proizvođači u toj zemlji morali bi da se takmiče sa mnogo jeftinijim mesom i mlečnim proizvodima koji se proizvode u mnogo intenzivnijim uslovima i sa većom upotrebom antibiotika.

SAD napao i zakonodavstvo EU

Od 28. januara 2022. u Evropskoj uniji biće zabranjena sva rutinska upotreba, te vrste lekova na farmama, uključujući i sve preventivne tretmane za grupe životinja. Sjedinjene Američke Države snažno su napale novo zakonodavstvo Evropske unije, rekavši da je to samo izgovor za stvaranje prepreke u trgovini.

Podsećamo, SAD je početkom godine pozvao EU da ponovno razmotri zabranu uvoza takozvane hlorisane piletine i govedine tretirane hormonima. Zahtev je usledio nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio da će evropskim kompanijama nametnuti astronomske carine, posebno na automobile, hranu i vina, ako EU ne nastavi trgovinske pregovore sa Amerikom koji su zapeli na poljoprivredi.

Bolest ludih krava dovešće do trgovinskog rata između SAD i Evrope?

Velika Britanija još nije dala izjavu za zabranu antibiotika

Godine 2017. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) razvila je nove smernice o upotrebi antibiotika na farmama, preporučivši prestanak njihovog korišćenje za grupnu prevenciju. Međutim, američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) osudilo je te smernice, rekavši da su "naučno nepotvrđene".

Britanska vlada kaže da će se pridržavati većine mera u vezi sa korišćenjem poljoprivrednih antibiotika, ali još nije dala izjavu kojom bi zabranila preventivno grupno lečenje. Prema američkom trgovinskom veću, koje predstavlja farmaceutske kompanije koje proizvode veterinarske lekove, takođe se protivi zakonu EU, što ukazuje da bi, ako ga usvoji, ta mera mogla da utiče na trgovinske pregovore sa Sjedinjenim Državama.  


Tagovi

Velika Britanija SAD Trgovinski sporazum Antibiotici Farme Lečenje životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.