Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarstvo
  • 04.03.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Rivica

Razvoj vinarstva moguć samo kroz manifestacije i udruživanja

Ministar Nedimović je naglasio da je u ovogodišnjem budžetu za razvoj vinogradarstva i vinarstva izdvojeno tri puta više nego prošle godine i najavio da će u aprilu biti preko IPARD-a raspisan prvi poziv za sve zainteresovane koji žele da se bave ruralnim turizmom.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 128
  • 9
  • 0

Strategija razvoja vinogradstva i vinarstva je završena i uskoro će se naći pred Vladom. Ona će između ostalog dati smernice, ne samo za razvoj vinogradarstva, nego i stvaranje brenda vina, ali i razvijanje autohtonih sorti vina, kazao je u Rivici na Danima vina ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"Činjenica je da mi u registru imamo svega 6 - 7.000 hektara vinograda, a nama treba 700 - 1.000 ha novih vinograda da u narednih 10 - 15 godina mi dostignemo pun kapacitet. Nekad je odnos domaćih i stranih vina bio neuporedivo na strani stranih vina sada se ta slika polako menja, ali mora da se još dosta radi. Zato je bitno doneti taj strateški dokument da znamo kako ćemo se u narednih 10 godina ponašati", istakao je ministar poljoprivrede.

Manifestacije značajne u promociji vina

Nedimović je naglasio da je u ovogodišnjem budžetu za razvoj vinogradarstva i vinarstva izdvojeno tri puta više nego prošle godine.

Značajne su manifestacije koje promovišu vino, rekao je Nedimović

"Mi smo pored IPARD-a odvojili tri puta više novca u državnom budžetu. Mislim da je jako važno da razvijemo taj brend da srpsko vino bude prepoznatljivo u svetu. Značaj manifestacija koje promovišu vino, rakiju, hranu je veoma velik, jer bez toga naš narod ne može. Ovde na južnim padinama Fruške gore pre 18 vekova doneta je vinova loza. Vino predstavlja jednu statusnu stvar, kad se vino pije to znači da društvo ide napred. Ovakve manifestacije su veoma važne za male proizvođače plus ruralni turizam."

Oplenačka berba oborila rekord - blizu 300.000 posetilaca

Nedimović je još dodao da će u aprilu biti preko IPARD-a biti prvi poziv za sve zainteresovane koji žele da se bave ruralnim turizmom.

"Ja mogu da kažem da južna padina Fruške Gore za sedam ili osam godina se neće stideti Južnog Tirola ni Bolcana, svih tih krajeva, a to je naša vizija, pored Fruške Gore, Aleksandrovačka župa i Negotin mogu da budu  prepoznatljivi širom sveta", rekao je u Rivici ministar Nedimović.

"Manifestacije motiv da se osnuje zadruga"

Inače, ministar Nedimović je proglašen za počasnog građanina Rivice koja je nadaleko poznata po proizvodnji kvalitetnog vina. Zvanje počasnog građanina pripalo je i Radislavu Jovanovu predsedniku Zadružnog saveza Vojvodine, koji je govorio o značaju udruživanja.

U protekle dve godine u Srbiji osnovano 430 novih zadruga

"Ja dolazim iz zadružnog sektora, a nažalost Rivica nema Zemljoradničku zadrugu. Mi smo pobornici udruživanja u zadruge, u specijalizovane zadruge, pogotovo ovde gde je vinarski kraj. Sve ove manifestacije koje parte i Rivicu samo su još jedan motiv da se i ovde osnuje zadruga, jer udruženi sve možemo učiniti. Sa jednom kavlitetnom zadrugom u ovim malim sredinama, mi imamo mogućnosti za opstanak, za kvalitetan život", rekao je Jovanov.

Kvalitetna zadruga, znači i kvalitetan život, kaže Jovanov

U zadnje tri godine država kako na republičkom tako i pokrajinskom nivou učinila mnogo za zadržni sektor, dodaje predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

"I mi smo na potezu da u bukvalno svakom mestu, gde ne postoji zadruga da je osnujemo, da osnujemo specijalizovane zadruge, da li su vinogradarske, voćarske, povrtarske nije bitno. Konkretno, ova sredina sa tradicijom vinogradarstva treba da ima jednu kvalitetnu zadrugu i sada imam i dodatni motiv da to i učinimo i osnujemo jednu kvalitetnu zadrugu. Za ove proizvođače vina u Rivici konkurencija je žestoka, otežava ljudima koji ulažu, ne mala sredstva, da dođu do krajnjeg cilja i da ta sredstva povrate. To jedino mogu udruženi."

Svako mesto po jedna zadruga

U Vojvodini ima trenutno 438 aktivnih zadruga, u jednom delu Srema oko Šida ima nekoliko izuzetno dobrih i kvalitetnih zadruga, a plan je kako se moglo čuti u Rivici, da svako mesto u Sremu, ali i u drugim sredinama ima svoju zadrugu. Podsetimo, 19-ti Dani vina završeni su proteklog vikenda u Rivici, upravo na mestu koje je ovu vrstu proizvodnje i sačuvalo.


Foto prilog


Tagovi

Strategija razvoja vinogradarstva Branislav Nedimović Osnivanje zaduga Radislav Jovanov


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta