Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsistem CS N6
  • 21.06.2018. 08:15

Regionalni sistem Mačva za navodnjavanje 26.000 hektara

Veliki regionalni sistem za navodnjavanje i odvodnjavanje "Mačva" po svom kapacitetu je jedan od najvećih.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 310
  • 14
  • 0

Veliki regionalni sistem za navodnjavanje i odvodnjavanje "Mačva" svoj prvi podsistem dobiće u blizini Bogatića. CS N6 će imati kanal dužine 62 km, 17 crpnih stanica i dve ustave. Ovim projektom će se omogućiti korišćenje vode na što više poljoprivrednih površina.

"Dvonamenski sistem Mačva je prvi projekat sa čijom realizacijom krećemo ispod Save i Dunava. Po svom kapacitetu je jedan od najvećih. Obezbediće navodnjavanje na ukupno oko 26.000 hektara zemljišta, od čega će CS N6 biti za navodnjavanje 10.900 hektara", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Pripremni radovi su počeli 6. juna, a rok za završetak radova je dve godine. Projekat CS N6  finansira Fond za razvoj Abu Dabija u vrednosti od 4,1 milion evra

Nedimović je objasnio da pored 12 započetih projekata za oko 48.000 hektara zemljišta, postoje i projekti za sisteme za Čačak i Pančevački rit, što je još skoro 50.000 hektara zemlje: "U drugoj fazi spremamo za finansiranje u 2019. i 2020. godini projekte za još oko 55.000 hektara. Tako da ćemo obezbediti navodnjavanje za novih više od 100.000 hektara zemlje i to samo u periodu od dve ili tri godine".

Sistem Međa može da navodnjava 762 hektara oranica

Dodao je da, pored sistema za navodnjavanje, Ministarstvo radi i na elektrifikaciji polja, kao i na sistemu automatske protivgradne zaštite, a raspisuje se i tender za prvi radarski centar. Priprema se i komasacija zemljišta, odnosno ukrupnjavanje parcela.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Branislav Nedimović Mačva Sistem za navodnjavanje Bogatić CS N6


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.