Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sistemi za navodnjavanje
  • 03.05.2018. 08:15

Sistem Međa može da navodnjava 762 hektara oranica

Kod sela Novi Itebej pročišćene su najbitnije trase kanala za navodnjavanje i radovi su privedeni kraju.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 496
  • 24
  • 0

Jedan od projekata, za koje je novac obezbeđen iz Abu Dabi fonda, dvonamenski sistem Međa moći će da navodnjava 762 hektara oranica. Kod sela Novi Itebej pročišćene su najbitnije trase kanala za navodnjavanje i radovi su privedeni kraju. Kako prenosi RTS, kada poljoprivrednik obezbedi tehniku, treba da obavesti JVP Vode Vojvodine, kojima će dostaviti podatke o parceli. Potom mu se sistemom kanala voda dovodi do njive.

"Mi ćemo upumpati vodu, koja će biti u kanalima, a poljoprivrednici samo treba da prionu na posao i počnu da navodnjavaju. Nećemo učiniti ništa ako taj potencijal ne dovedemo do brazda i ako poljoprivrednike ne stimulišemo da rade na proširenju, odnosno na izgradnji zalivnih sistema, jer ćemo samo na taj način širiti zelenu zonu", kaže Slavko Vrmdžić, direktor Voda Vojvodine. 

Objašnjava i da se ukrupnjavanjem parcela može jeftinije navodnjavati, jer uređaji koji se koriste na većim površinama tada koštaju od 2.500 do 3.500 evra po hektaru.

Uređenje kanalske mreže počelo u Žitištu

Poljoprivrednici: Ulaganja su visoka

Tibor Kekenj je jedan od poljoprivrednika koji smatra da najveća prepreka korištenju sistema za navodnjavanje - visoka ulaganja: "Ako neko nema 100 jutara zemlje, onda ne znam kako će to da isplati. Trebalo bi od 12.000 evra, pa naviše, da se ulaže. I ako neko nema blizu kanala, onda mora da buši bunar i onda tek tako može da navodnjava".

Sa druge strane, Jožef Čordaš smatra da je ovo prilika da se na manjim parcelama promeni setvena struktura i da se poljoprivrednici više okrenu profitabilnijoj povrtarskoj proizvodnji. On kaže da će investirati oni koji su blizu kanala.

Srbija gradi novih 11 sistema za navodnjavanje

Radovi na preostalih 10 lokacija trebalo bi da budu gotovi do kraja 2019. godine, čime bi se omogućilo navodnjavanje novih 50.000 hektara njiva.


Izvori

RTS


Tagovi

Međa Novi Itebej Abu Dabi Navodnjavanje Tibor Kekenj Jožef Čordaš Slavko Vrmdžić Vode Vojvodine Kanal


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.