Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indijska pšenica
  • 01.05.2021. 07:30

Rekordna žetva: Indijske farmere nije sprečio ni COVID ni protesti

Kako bi završili pšenicu, a protesti se i dalje održavali, indijski poljoprivrednici koji su već mesecima na ulicama Nju Delhija, smislili su strategiju. Ne sprečava ih ni haos koji je tamo stvorio COVID.

Foto: Facebook/VICE Indi
  • 86
  • 6
  • 0

Dok se Indija bori sa rastućim brojem zaraženih SARS-CoV-2 virusom, na periferiji Nju Delhija hiljade poljoprivrednika ne odustaje od protesta. Već mesecima protestuju protiv vladinog zakona za koji kažu da im šteti.

U isto vreme pokušavaju da nateraju premijera Nerandrea Modija da ukine reforme usmerene na povećanje poljoprivredne efikasnosti, ali i završiti ovogodišnji rod pšenice koja onde dozreva. Kako piše reuters, na putu su da ove godine požnju rekordnih 109 miliona tona.

Kako bi smirila protestore, država kao glavni otkupljivač žitarica moraće im dati zagarantovanu cenu.

"Vlada je možda verovala da će protesti utihnuti kada farmeri odu u žetvu, ali oni su smislili pametnu strategiju", rekao je Devinder Šarma, nezavisni stručnjak za agrarnu i prehrambenu politiku.

"Svaki put kada se jedna grupa vrati u svoje selo, druga se pridruži protestima", pojasnio je njihov vođa, Amrik Sing. Kaže i kako veruje da će oni trajati koliko god bude potrebno.

Jedan od seljaka, Rajendra Benival se sredinom aprila vratio u svoj Šahjanpur, udaljen oko 100 km severno od Delhija, kako bi obavio poslove na polju. Kaže, cilj mu je da i dalje učestvuje u protestima čim posao bude gotov. Kaže kako žetva, posebno kada je ovako velika i zahtevna, nikada nije bila tako frustrirajuća jer za vreme nje niko se ne voli pomerati sa polja i iz sela.

Nezadovoljni farmeri sa akcijama su krenuli još u novembru, protestujući protiv tri zakona koji privatnom sektoru daju veću ulogu u kupovini, određivanju cena i skladištenju robe. Međutim, Modijeva vlada tvrdi da su oni potrebni za modernizaciju indijske poljoprivrede, čineći je privlačnijom za privatna ulaganja.

Gomilaju zalihe zbog slabog izvoza?

Kako su slučajevi zarazom Covid-19 rasli, ministar poljoprivrede Narendra Sing Tomar zatražio je od farmera da odustanu od protesta kako bi se sprečila zaraza. Međutim, oni kažu da se neće maknuti dokle god vlada ne prihvati njihove zahteve.

A kako je došlo do tako velikih količina prinosa? Krajem novembra posejali su rekordnih 34,5 miliona hektara pšenice, što je rezultiralo ovogodišnjim rodom koji je procenjen na više od 40 milijardi dolara. Ali, to je stvorilo i probleme državnom otkupljivaču, Food Corporation of India (FCI), koji se zalaže za kupovinu više pšenice ako proizvodnja poraste. Neki nagađaju da će ona premašiti prošlogodišnju najvišu do tada, a iznosila je oko 39 miliona tona.

Na početku njihove marketinške sezone, 1. aprila u skladištima su imali zaliha od čak 27,3 miliona tona, gotovo četiri puta više od planiranog. Takođe, u poslednjoj deceniji cena po kojoj FCI kupuje pšenicu porasla je za 64 odsto, ali i troškovi skladištenja.

Trgovci komentarišu da je Indija propustila retku priliku za izvoz ove žitarice kada su globalne cene u razdoblju od avgusta do decembra prošle godine skočile za 70 do 280 dolara po toni.

Vladin zvaničnik kaže da vlasti ne mogu biti slobodne poput redovnih trgovaca. Tona pšenice tamo trenutno košta oko 280 dolara, ali od juna i jula se očekuje konkurencija iz Rusije i Ukrajine koja bi mogla zatvoriti vrata indijskom izvozu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Indija Protesti Covid Rekordni prinosi Pšenica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)