Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Popis poljoprivrede
  • 19.04.2019. 10:00

Rezultati ankete: U Srbiji manje gazdinstava, a više traktora

Prema nedavno objavljenim prvim rezultatima Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, broj poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji je u poslednjih šest godina smanjen za oko 10%. Istovremeno s tim poljoprivredna površina veća je za 1,1%, a broj traktora veći je za 10%. 

Foto: Vedran Stapić
  • 128
  • 5
  • 0

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku koji je nedavno predstavio prve rezultate Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, broj poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji je u poslednjih šest godina smanjen za 9,9%, dok je istovremeno poljoprivredna površina povećana za 1,1% broj traktora veći je za 10%, a prosečni nosilac gazdinstva je stariji za dve godine nego ranije. 

Prošle godine uvezeno manje polovnih traktora, a svaki treći je subvencionisan

Najveći pad broja gazdinstava zabeležen u Vojvodini

Kako prenosi RTV, u našoj zemlji ukupno ima 569.000 gazdinstava. U odnosu na 2012. godinu broj poljoprivrednih gazdinstava opao je za gotovo 10%, a broj gazdinstava pravnih lica manji je za 38%. Najviše gazdinstava ima u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, preko 244.000, dok ih u Regionu Beograd ima osam puta manje od tog broja. Zanimljivo je da je u Vojvodini zabeležen najveći pad broja gazdinstava od 13% i sada u Pokrajini ima 128.000 gazdinstava.

U Srbiji se koristi 3.476.788 hektara poljoprivrednog zemljišta. Prosečna površina koje gazdinstvo koristi je 6,1 hektar pri čemu je prosek za porodična gazdinstva 5,4 a za gazdinstva pravnih lica - 304,1 hektara, a najveći porast površina od 10% zabeležen je kod višegodišnjih zasada.

Svinja najviše u Vojvodini, a ovaca i koza u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji

Prema prvim rezultatima Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava stočarstvom se bavi preko 435.000 gazdinstava, što je 80% odsto gazdinstava, dok se stoka gaji u 20% gazdinstava pravnih lica. Od 881.000 goveda, njih 46% se gaji u Šumadiji i Zapadnoj Srbije, u Vojvodini 29%, a u regionu Beograd 6%. Od ukupno 3,2 miliona svinja, 45% se gaji u Vojvodini, a svaka treća u regionu Šumadije i Zapadne Srbije. Živina se takođe najviše gaji u Vojvodini, gde je 10 miliona komada, a sa milion ovaca i više od 76 hiljada koza šampion je region Šumadije i Zapadne Srbije.

Na gazdinstvima u proseku živi i radi troje ljudi

Kada je reč o poljoprivrednim mašinama, anketa pokazuje da je u Srbiji 451.985 traktora, odnosno 10% više nego u popisu 2012. godine. Prema tome 80% naših poljoprivrednih gazdinstava koristi sopstveni traktor, ali je 83% traktora starije od 20 godina. Prosečan broj članova i stalno zaposlenih na porodičnim gazdinstvima u Srbiji je 2,3. To  nije identično, ali korespondira prosečnoj porodici koja ima 2,8 članova.

Ukupno na gazdinstvima Srbije radi 1.336.714 ljudi, što je za 7,3% manje nego pre šest godina. Od toga na gazdinstvima pravnih lica radi 18.119 lica. Prosečni nosilac poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji ima 61 godinu, tako da je dve godine stariji nego 2012. godine, a tek svaki 14. mlađi je od 40 godina. Najviše mladih gazda živi u regionu Šumadije i Zapadne Srbije.

Anketa sprovedena po metodi EUROSTAT-a

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ističe da je Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. godine rađena uz finansijsku podršku Evropske komisije i po metodologiji EUROSTAT-a. On dodaje da je podatke sa 120.000 gazdinstava prikupljalo 535 anketara, naglasivši da će konačni rezultati biti objavljeni na sajtu RZS-a do 30. juna. Kovačević je naglasio da će posebne publikacije sa analizom stanja u oblasti poljoprivrede biti dostupne javnosti do kraja septembra. 


Izvori

RTV


Tagovi

Popis poljoprivrede Statistika Gazdinstva Traktori Stoka Miladin Kovačević Eurostat


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.