Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NASA
  • 15.08.2020. 18:00

Rotkvice bi mogle da rastu i na Mesecu?

Nasin naučnik Maks Koleman pokušava da dokaže da astronauti mogu da se bave povrtarstvom i proizvode sopstvenu hranu na Mesecu.

Foto: Jumpstory
  • 58
  • 2
  • 0

Nasin naučnik Maks Koleman u svojoj kuhinji sprovodi eksperiment i pokušava da otkrije da li je moguće gajenje rotkvice na mesečevom tlu, piše JPL.

Za svoj eksperiment odabrao je rotkvice jer su ih već koristili u svemiru, a i klijaju brzo pa će mu biti potrebno manje vremena da dođe do zaključka.

Ispitivanje sprovodi na pustinjskom pesku

Nakon što je pandemija virusa korona prisilila Kolemana i njegov tim od još 12 naučnika da stave pauzu na ispitivanja, odlučio je da stvar uzme u svoje ruke. Tako je naručio seme rotkvice i pustinjski peska i započeo eksperiment.

Astronauti bi uskoro mogli uzgajati paradajz u svemiru

Njegov plan je gajenje semena u pesku koji je jednako bogat hranljivim materijama kao i mesečevo tlo. Nekim semenkama je dodavao više hranljivih materija, a drugima samo male količine.

"Moj tim i ja želimo da pokažemo da astronauti mogu da koriste povrtarstvo za gajenje sopstvene hrane na Mesecu", rekao je Koleman.

"Želimo da učinimo jedan mali korak u tom smeru, kako bismo dokazali da mesečevo tlo sadrži materije koje mogu da budu hranljive za biljke“, dodao je. Kaže da to uključuje dobijanje pravih hemijskih elemenata koji će omogućiti biljkama da stvaraju hlorofil i razvijaju ćelijske zidove.

U svom eksperimentu je koristio papirne ubruse, štapiće za jelo i plastične posude. Čak je koristio i aluminijsku foliju i baterije za merenje i praćenje nivoa vlage.

"Ne možemo ispravno da testiramo klijanje ovde na Zemlji na tlu sa Meseca, ali radimo sa onim što nam je dostupno", dodao je.

Uspešno uzgojili zelenu salatu

Odlaskom na Mesec eksperiment sa rotkvicom dopunio bi biljne prethodnike testirane u mikrogravitacijskim uslovima na svemirskoj stanici. Na primer, trenutno leteći sistem za proizvodnju povrća ili "Veggie" sadrži biljke koje rastu u posebno pripremljenom zemljištu, sa ciljem da eventualno obezbede hranu za astronaute.

Inače, "Veggie" je nadimak za sistem proizvodnje povrća u svemiru, a veliki je koliko i jedan prosečan kovčeg pa u njemu može da raste šest biljaka. Rastu iz sterilizovanog semena koje je ugrađeno u jastučiće čija je podloga kalcinisana na bazi gline i sadrži đubriva. U njima se voda i hranljive materije jednako raspoređuju oko korena, a tu je i ventilator koji obezbeđuje jednaku distribuciju vazduha.

Astronauti proizveli zelenu salatu u svemiru - rezultati iznenađujući

Podsećamo, u tom sistemu su astronauti uspešno uzgojili zelenu salatu, a utvrdili su da je bezbedna za jelo i da na njoj nema tragova mikroba koji izazivaju bolesti kao i da je jednako hranljiva kao ona uzgojena na Zemlji.  


Povezana biljna vrsta

Rotkvica

Rotkvica

Engleski naziv: Radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. radicula DC.

Rotkvica je jednogodišnja biljka. Gaji se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem delu produžuje u tanki pravi koren, a na gornjem delu ima vrlo skraćenu stabljiku s rozetom... Više [+]

Tagovi

Maks Koleman Rotkvica Uzgoj rotvkice Mesec Uzgoj na Mesecu


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.