Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena jagoda
  • 27.05.2019. 15:00

Rusi traže srpske jagode: Cena se menja iz sata u sat

Glavno izvozno tržište za jagode iz Srbije i ove godine je Rusija. Usled velike tražnje, cena se menja svakodnevno pa čak i iz sata u sat i u rasponu je od 120 od 150 dinara. 

Foto: Sandra Špoljar
  • 261
  • 11
  • 0

Glavno izvozno tržište za jagode iz Srbije i ove godine je Rusija. Usled velike tražnje, cena se menja svakodnevno pa čak i iz sata u sat i u rasponu je od 120 od 150 dinara. 

Tražnja za ovim voćem je ogromna, tolika da se ove godine pojavljuju kupci direktno iz Rusije, koji otkupljuju domaće jagode. 

Samo iz pocerskog kraja, svakog dana u sezoni, isporuči se oko 50 tona ovog voća. Bude i po nekoliko utovarenih šlepera koji su svakodnevno spremni da krenu put moskovskih pijaca. 

"Moskva voli srpske jagode. Čitava Rusija voli naš domaće jagode", kaže Rasim Rahmanov. On je iz Moskve došao u Pocerinu kako bi kupovao jagode.

Više ima otkupljivača nego proizvođača

Takvih kao što je on ima još. U selu Rumska, ispod Cera, ima više otkupljivača nego proizvođača jagoda, piše Blic. 

Berači čekaju od ranog jutra da napune svoje gajbe, a zatim vlasnici jagode odvoze na otkupno mesto. U ovom kraju ima dosta otkupnih mesta, tako da nikako ne može da se dogodi da roba ostane neprodata. Pitanje je samo po kojoj ceni. 

Ovih dana za jagodu kupci plaćaju 150 dinara, a do pre neki dan cena im je bila 250 dinara za kilogram. Usled lošijih vremenskih uslova i jagode su postale jeftinije. Takođe, sada im kreće puna sezona pa i ovog voća ima više. 

Očekuje se povećanje cena, ali i bolja zarada

Otkupljivači se nadaju da će im cena opet biti veća. I nakupcima odgovara da cena bude veća jer će tako i zarada biti veća. "Nama Rusi plaćaju dva dolara po kilogramu, a mi danas jagodu plaćamo 150 dinara", ističe Dragan Jovanović iz Subotice. 

"Jedan od problema koji se javlja na tržištu jeste da proizvođači na vrh stavljaju krupnije plodve, a na dnu gajbe budu sitniji. U tom slučaju, Rusi slikaju jagode, kao dokaz i neće da plate po toj ceni", objašnjava Jovanović

Domaće jagode tražene uprkos ceni

Iako proizvođači sami kažu da često nisu zadovoljni cenom, ipak sve što je iznad 130 dinara smatraju dobrom zaradom. Postojeća cena za jagode je realna. Najvažnije je da se roba proda jer ukoliko jagode duže stoje, dolazi do truljenja. Otkupnih mesta ima dosta, takođe ima dosta i hladnjača, tako da se sve proda. "Jedino što predstavlja problem je to što ne znamo po kojoj ceni ćemo prodati jagode jer se ona menja iz sata u sat", kaže Dejan Jovanović iz Metlića, koji uzgaja ovo voće na 40 ari. 

Niko ne otkriva svoju zaradu, ali obim prodaje ukazuje na to da jagode itekako imaju svoje kupce. 

"Do sada je cena bila dobra, sada već polako pada. Ja sam prodavao od 200 do 150 dinara. sinoć sam dao za 130 dinara. Kada cena padne ispod 150 dinara, ne isplati se toliko jer su  skupe dnevnice za radnike i sredstva za prihranjivanje", ističe Dragan Živković.

Prognoze su da će cene jagoda opet biti veće 

Činjenica da otkupljivači mogu i u hladnjačama da drže robu koju otkupe i po nižoj ceni, sve dok se na tržištu ne postigne željena vrednost, samo potvrđuje to da je njima zagarantovana cena u svakom slučaju.

Ipak, prognoze su kako prenosi Blic da će cena ponovo biti nešto veća od aktuelne, kada se vreme poboljša i kada plodovi budu zreliji i sočniji. Tada će i zarada biti veća

Kada je reč o maloporodajnoj ceni, u prodavnicama i pijacama, ona takođe varira. Do pre nekoliko dana bila je 250 dinara, a sada se kreće od 150 od 180 dinara.


Izvori

Blic


Tagovi

Uzgoj jagoda Otkupna cena Pocerski kraj Rusko tržište Rasim Rahmanov Dragan Jovanović Dejan Jovanović Dragan Živković


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.