Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovački putevi
  • 25.05.2022. 11:00

Rusija dogovara trgovačke koridore sa islamskim zemljama i traži izvozne kvote i carine od EAEU

Rusija ove godine očekuje rekordnu žetvu žitarica. Zbog toga dogovara trgovačke puteve, ali od EAEU traži izvozne kvote i carine.

Foto: Depositphotos/AVFC
  • 314
  • 97
  • 0

Dok Britanija pregovara sa Ukrajinom o tome kako pomoći da se žitarice izvuku iz zemlje nakon što su joj blokirane glavne morske luke, a pritom su cene na svetskom tržištu sve više, u Kazanju je održan XIII međunarodni ekonomski samit Rusije i zemalja OIC-a pod nazivom "Rusija-islamski svet: Kazanjski samit 2022", stoji u saopštenju njihove Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rosselkhoznadzor.

Poteškoće sa logistikom i isporukom

Pomoćnik šefa Rosselkhoznadzor-Artem Daušev govorio je o poteškoćama sa logistikom i alternativnim načinima isporuke prehrambenih proizvoda. Glavna tema su bili koridori ruta usmereni direktno prema zemljama krajnjim primateljima ruskih proizvoda, koristeći transportne rute prijateljskih država kao tranzitni put.

U fokusu je bio koridor Sever - Jug koji prolazi kroz niz država koje su trgovinski partneri Rusije i preko kojih se roba doprema do Indije, zalivskih država, srednje Azije i Kavkaza.

Aktivno se radi na nivou državnih organa zainteresovanih zemalja i učesnica ovog koridora kako bi se osigurali uslovi za međusobne isporuke prehrambenih proizvoda. Osigurava se i prevoz robe u pravcu Kine u oba smera, pomoću Agroexpressa.

Rusija planira i rekordnu žetvu soje

Daušev je u svom govoru istakao da se razvijaju digitalne tehnologije kako bi se poboljšale nadzorne aktivnosti. Od 2008. godine aktivno se implementiraju različite komponente federalnog državnog informacionog sistema "VetIS". Njime se žele identifikovati nezakonite radnje, sledljivosti kvaliteta i sigurnosti proizvoda. 

Traži izvozne kvote i carine od EAEU

Rusija je takođe vrlo zabrinuta zbog ponovnog izvoza preko članica Evroazijske ekonomske unije (EAEU), tim više što u 2022. prognozira rekordan rod pšenice. Zato insistira i na sprovođenju kvota i carina na žitarice u zemljama Unije. Taj su stav izrazili na sastanku članica EAEU-a 20. maja, navodi Kommersant pozivajući se na svoje izvore. 

Navodno traži da sve zemlje članice (uz Rusiju to su Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan, op.a.) uvedu kvote i carine za transport žitarica u treće zemlje. Tamošnje Ministarstvo poljoprivrede ovu meru smatra potrebnom kako bi se sprečio ponovni izvoz kroz EAEU, bez ograničenja. 

Rusija je već zabranila izvoz žitarica u zemlje članice EAEU do 30. juna, nakon povećanja otkupa sibirske pšenice od strane kazahstanskih kupaca. Kazahstan nije bio zadovoljan ovom odlukom optuživši Rusiju za diskriminaciju, a kao odgovor, uveo je kvote za pšenicu i brašno. 

Treba napomenuti da danas postoji zabrana izvoza pšenice iz Belorusije. Izvori su rekli da Jermenija i Kirgistan pripremaju odluku o kvotama i carinama. Kazahstan se tome protivi jer može naštetiti njihovim izvoznicima.


Tagovi

Rusija Rosselkhoznadzor Trgovinski koridor Indija Islamske zemlje Trgovački put Izvoz pšenice Izvozne kvote


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.