Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz đubriva
  • 21.04.2022. 17:00

Rusija proširila kvotu za izvoz mineralnih đubriva

Ove su mere nužne za podršku proizvođačima đubriva koji su u opasnosti od zastoja zbog niske potražnje na domaćem tržištu i sankcija koje su uvele EU i SAD, navodi se u saopštenju ruske vlade.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 252
  • 45
  • 0

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je odluku kojom se kvote za izvoz mineralnih đubriva povećavaju za gotovo 700 hiljada tona.

Prema njegovoj izjavi, kvota za izvoz azotnih povećana je za 231 hiljadu tona na 5,7 miliona tona, a složenih - za 466 tis. t na 5,6 mil. t. Ograničenje se, kako je ranije najavljeno, ne odnosi na izvoz u Južnu Osetiju, Abhaziju, Donjeck i Lugansk.

"Ove su mere nužne za podršku proizvođačima đubriva koji su u opasnosti od zastoja zbog niske potražnje na domaćem tržištu i sankcija koje su uvele EU i SAD", navodi se u saopštenju ruske vlade.

Potpredsednik Ruskog saveza za žitarice, Aleksandar Korbut rekao je za Agroinvestor da će ove količine biti isporučene prijateljskim zemljama.

"Dodela ove kvote je razumna odluka. Fabrike ne mogu da prestanu sa radom, kao ni stalno da skladište robu. Osim toga, prema podacima Ruskog udruženja proizvođača đubriva (RAPU), ove su godine poljoprivredni proizvođači kupili 2,5 miliona tona đubriva", rekao je.

Rusija je najveći svetski dobavljač, navodi ovaj ruski portal. Krajem 2021. godine su izvezli oko 37 miliona tona, prema podacima Federalne carinske službe. U januaru 2022. su isporučena u 82 zemlje, a Brazil zauzima najveći udeo u isporuci - 23 odsto. Preostale zemlje kupci zauzimaju manje od 10 odsto, a to su Estonija (osam odsto), Finska (7,2 odsto), SAD (šest odsto). 

Pojačan uvoz đubriva u brazilskim lukama - strahuju od sankcija

U januaru 2022. su izvezli 2,7 miliona tona đubriva u vrednosti od 1,5 milijardi dolara.

U međuvremenu, prema RAPU, njihova je agroindustrija do sredine aprila povećala nabavku na 2,7 miliona tona. To je pet odsto više nego u istom razdoblju prošle godine. U Udruženju napominju da je snabdevenost poljoprivrednika ovom robom već 56 odsto prognozirane potražnje za celu 2022. godinu.


Tagovi

Rusija Kvota Mihail Mišustin Aleksandar Korbut Đubrivo Izvoz đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.