Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska poljoprivreda
  • 01.04.2022. 11:00

Rusija uvela kvote za izvoz suncokretovog ulja i sačme, ali i povećala setvene površine

Najavljuje se povećanje prinosa u svim sektorima, ali je nedovoljno obrtnih sredstava jer su svi troškovi porasli za 20 do 30 odsto.

Foto: Depositphoto/PantherMediaSeller
  • 213
  • 59
  • 0

Ruska vlada uvodi kvote za izvoz suncokretovog ulja i sačme, kao i privremenu zabranu izvoza semena suncokreta i uljane repice, prenosi Agricensus

Cilj ove odluke je zaštita domaćeg tržišta i zadovoljenje potreba prerađivačkih preduzeća, stoji u izveštaju Vlade. Kvota za suncokretovo ulje iznosi 1,5 miliona, a sačmu 700.000 tona i odnosi se na period od 15. aprila do 31. avgusta 2022. godine.

Takođe su uveli privremenu zabranu izvoza semena suncokreta i uljane repice od 1. aprila do 31. avgusta 2022. godine.

Povećali zasejane površine

Zasejane površine u Rusiji su povećane. Prognoza žetve žitarica u 2022. je 123 miliona tona naspram 121,3 miliona tona u 2021. godini, izveštava Oilworld

"Znam da su planovi za žetvu i prognoze dobri. Naši poljoprivredni proizvođači znaju da rade i to su više puta dokazali proteklih godina", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku s članovima vlade. Dodao je da Rusija zadržava dobar izvozni potencijal.

Dmitrij Patrušev, ministar poljoprivrede, izjavio da će biti posejano 81,3 miliona hektara što je milion hetara više u odnosu na 2021. godinu. 

Bit će posejano 81,3 miliona hektara

Vlada je izdvojila 26 miliona rubalja za podršku agroindustrijskih kompleksa koja su se zbog sankcija našla u teškoj situaciji. Novac za popunu obrtnih sredstava može se dobiti po sniženoj stopi od 10 odsto do kraja godine. Mala i srednja preduzeća su izuzeta od redovnih inspekcija. Oko 25 milijardi biće izdvojeno za program koncesionih kredita. Proizvođačima hleba će ići 2,5 milijardi, a dve milijarde rubalja za subvencije transporta mineralnih đubriva, žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Resorno ministarstvo predviđa povećanje proizvodnje za sve glavne vrste proizvoda u 2022.

U ovoj poljoprivrednoj sezoni ograničen je izvoz žitarica, šećera i đubriva. Za sada je zabranjen izvoz amonijum nitrata za setvu, dok se ostala azotna đubriva mogu izvoziti po kvotama. Planirano je i uvođenje kvota za izvoz suncokretovog ulja i sačme.

Proizvodnja hrane i cene

Patrušev je rekao da će indeks proizvodnje prehrambene i prerađivačke industrije u 2022. godini biti 101 odsto, pića 102 odsto.

"Rusija pokriva sopstvene potrebe za glavnim vrstama proizvoda. I spremni smo da ispunimo svoje izvozne obaveze", rekao je ministar.

Ruskim pekarima je za normalan rad potrebno 18 do 20 miliona tona žitarica, a tvrde da je ta rezerva dostupna. U govedarstvu se očekuje povećanje proizvodnje svinjskog mesa za šest odsto, a junećeg za 1 do 1,5 odsto, predviđa Sergej Jušin, čelnik Nacionalne asocijacije za meso. Sada je glavni zadatak stvoriti alternativne puteve za nabavku potrebnih sirovina, materijala.

Sada je važno finansijski podržati industriju, održati uslove za obezbeđivanje semena, đubriva, sredstava za zaštitu bilja, goriva, kaže Mihail Gluškov, direktor Nacionalne unije voća i povrća.

Proizvodnja mleka će biti podržana s dodatnih 10 milijardi rubalja za kupovinu hrane za mlečna grla.

Treba održati pristupačne maloprodajne cene na domaćem tržištu (Foto: Depositphotos/vladsv)

U 2022. godini očekuje se proizvodnja šećerne repe na nivou od 41,5 miliona tona, uljarica 22,6 miliona, krompira u organizovanom sektoru 6,8 miliona, povrća na otvorenom u organizovanom sektoru 5,2 miliona tona. Prema rezultatima za 2022. godinu planirana je proizvodnja stoke i živine na nivou od 16 miliona tona žive težine, mleka 32,5 miliona. Očekuje se ulov više od 5,1 milion tona ribe i uzgoj oko 387 hiljada tona.

Neophodna obrtna sredstva

Sergej Jušin, govoreći na okruglom stolu o merama državne podrške u poljoprivrednom sektoru, rekao je da se dodatna potreba za sredstvima za koncesijsko kreditiranje agroindustrijskog kompleksa procenjuje na najmanje 75 milijardi rubalja što nije dovoljno, piše Agroinvestor

Potpredsednik Ruskog žitnog saveza Aleksandar Korbut je procenio dodatnu potrebu na 65 milijardi rubalja upozorivši da agroindustrijski kompleks sada radi s resursima koje su kupili ranije. Smatra da su svi troškovi porasli za 20 do 30 odsto i neće biti bolje, stoga su poljoprivredi neophodna obrtna sredstva za proizvodnju.


Tagovi

Rusija Žetva Kreditiranje Milion hektara Kvote za ulje Suncokretovo ulje Izvoz


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.