Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz đubriva
  • 30.11.2022. 15:00

Rusko đubrivo izvezeno u Afriku: Pošiljka od 20.000 tona je prva u nizu

Ponovno povezivanje tržišta đubriva ključni je korak za osiguranje globalne prehrambene sigurnosti, ističe portparol glavnog sekrtara UN-a Stefan Dujaric.

Foto: Depositphotos/vitalii.kyrychuk
  • 129
  • 73
  • 0

Prva pošiljka đubriva proizvedenog u Rusiji otpremljena je iz Holandije u utorak prema Malaviju u sklopu pre dogovorenog izvoznog ugovora Ujedinjenih nacija, rekao je portparol glavnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dujaric.

Ponovio je da UN pozdravlja donaciju od 260.000 t đubriva koje je skladišteno u evropskim lukama i skladištima, a koje će poslužiti za ublažavanje humanitarnih potreba i sprečavanje katastrofalnog gubitka useva u Africi, gde je trenutno sezona setve.

Prva u nizu pošiljki

Pošiljka od 20.000 tona đubriva prva je u nizu namenjenih Africi u nadolazećim mesecima, naglasio je dodajući da će teret biti poslat u Malavi preko Mozambika.

Dogovor uz posredovanje UN-a, prvi put sklopljen u julu, obnovljen je ranije ovog meseca i dopušta izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, kao i izvoz đubriva ruskih proizvođača uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Ujedinjene nacije nastavljaju intenzivne diplomatske napore sa svim stranama kako bi obezbedili nesmetan izvoz ključne hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije, izuzetih od režima sankcija, na svetska tržišta", dodao je portparol.

Visoke cene i nestašica 

Oko 50 odsto svetske populacije zavisi od poljoprivrednih proizvoda koja uključuju đubriva. Kako stoji u saopštenju UN-a, od 2019. cene su porasle za oko 250 odsto, zbog čega je mnogim poljoprivrednicima onemogućena proizvodnja.

Dujaric je za primer dao đubriva na bazi đubriva, gde bi ovogodišnja nestašica mogla da rezultira gubitkom u usevima sledeće godine, neverovatnih 66 miliona tona kukuruza, pirinča i pšenice.

To je dovoljno da se za mesec dana nahrani 3,6 milijardi ljudi, gotovo polovina čovečanstva, komentarišu u UN-u. 

"Ponovno povezivanje tržišta đubriva ključni je korak za osiguranje globalne prehrambene sigurnosti u 2023. godini. Ujedinjene nacije će nastaviti da ulažu sve napore, dogovorima sa svim stranama, kako bi postigli ovaj cilj", zaključio je Dujaric. 


Tagovi

Izvoz Prva pošiljka Prehrambena sigurnost Ujedinjene nacije Rusko đubrivo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.