Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carina
  • 05.01.2021. 07:30

SAD povećava carine na vina iz Francuske i Nemačke

Zbog spora oko subvencionisanja aviokomanija, kraći kraj izvukli su proizvođači i uvoznici vina, konjaka i rakije iz Francuske i Nemačke.

Foto: Depositphotos/yacobchuk1
  • 64
  • 22
  • 0

Zbog spora oko subvencionisanja aviokompanija koji između Vašingtona i Brisela traje već 16 godina, SAD uvodi nove carine na vina iz Francuske i Nemačke.

U izjavi za reuters Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) rekao je da se carine odnose na delove za proizvodnju aviona i određena vina, kao i na konjake i rakije iz te dve zemlje. Međutim, nisu rekli kada odluka stupa na snagu jer će naknadno objaviti detalje.

Ova američka reakcija dolazi u vreme kad njihovi i evropski pregovarači nastavljaju razgovore o okončanju dugotrajnog spora zbog vladine pomoći evropskom Airbusu, iza kog politički stoje Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Španija, kao i američke pomoći proizvođaču aviona "Boeing Co".

EU nepravedna?

USTR je optužio EU da je nepravedno izračunala carine za SAD koje su dopuštene presudom Svetske trgovinske organizacije u septembru.

"EU mora da preduzme neke mere kako bi nadoknadila tu nepravdu", poručili su.

"Akcija će izazvati dodatne poteškoće za američke kompanije koje su već teško pogođene prethodnim carinama“, upozorio je Ben Anef, predsednik Američkog saveza za trgovinu vinom pozivajući novoizabranog predsednika Džoa Bajdena da brzo preokrene tu odluku.

Kaže i da će američki restorani i mala preduzeća koja se već bore za opstanak najviše stradati, te da će takva odluka uništiti radna mesta.

Pao izvoz francuskih vina - krivac američke carine

Emili Haber, nemačka veleposlanica u SAD-u pozvala je na brzu akciju za rešavanje spora, nazivajući to odvraćanjem pažnje od većih pitanja koja zahtevaju zajedničko delovanje poput klimatskih promena i pandemije.

Podsetimo, u novembru je EU najavila da uvodi carinu na uvoz od četiri milijarde američkih dolara u znak odmazde za američke subvencije proizvođaču aviona "Boeing", obračunavajući se tako s aktualnim, uskoro bivšim američkim predsednikom, Donaldom Trampom. On ostaje na vlasti do 20. januara 2021. godine pa je stigao da uzvrati udarac povećanjem američkih carina za Evropu.

Treba napomenuti da se više od 10 godina EU i SAD međusobno optužuju da podržavaju svoja matična tržišta vazdušnog saobraćaja poreznim olakšicama, bespovratnim sredstvima i slično.


Tagovi

SAD Carine Vino Francuska Nemačka


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.