Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visoke carine
  • 13.01.2020. 13:00

Pao izvoz francuskih vina - krivac američke carine

SAD je najveće izvozno tržište francuskih vina. Carine će obuhvatiti isporuke čija je vrednost u 2018. iznosila milijardu dolara.

Foto: Pixabay/139904
  • 148
  • 13
  • 0

Izvoz francuskih vina srednje klase pao je zbog carina koje je SAD uveo u oktobru prošle godine zbog spornih evropskih subvencija za proizvodnju aviona, izjavio je u utorak službenik francuske vlade.

Tako se francusko vino našlo među proizvodima Evropske unije, uz škotski viski i italijanski sir, pod udarom 25-postotnih američkih carina nakon što je Svetska trgovinska organizacija (WTO) Vašingtonu dala zeleno svetlo za uvođenje kompenzacijskih carina u dugotrajnom procesu zbog subvencija evropskom proizvođaču aviona Airbusu.

Francuzi su se pribojavali ovog scenarija

"Vidimo negativne posledice, posebno kada su u pitanju vina srednje klase koja su najviše pogođena. Francuski sektor vina i žestokih alkoholnih pića pribojavao se toga od prošle jeseni", rekao je za Reuters Žan Baptist Lemojn, visoki funkcioner francuskog ministarstva spoljnjih poslova u osvrtu na američke carine.

Trampova administracija uvodi carinu na evropske proizvode: Na udaru vino, sir, viski

Odbio je da navede brojke, napominjući da će carinska uprava objaviti podatke o trgovini u novembru, koji će otkriti prve naznake posledica američkih carina. Inače, SAD je najveće izvozno tržište francuskih vina. Carine će obuhvatiti isporuke čija je vrednost u 2018. iznosila milijardu dolara.

Francusko udruženje izvoznika vina, upozorilo je još u oktobru da su vina srednje klase najviše ugrožena gubitkom tržišnog udela u SAD-u nakon povećanja maloprodajnih cena zbog povećanja carina.

Industrija vina sprema se i za moguće dodatno povećanje američkih carina zbog odvojenog spora oko francuskog poreza na digitalne kompanije, za koje Vašington smatra da nepravedno ciljaju na američke tehnološke divove.

SAD i Francuska trebalo bi da razgovaraju 

Vašington je zapretio carinama u visini i do 100 odsto na određene francuske proizvode, uključujući penušava vina poput šampanjca, čiji godišnji izvoz u Sjedinjene Države premašuje vrednost od 700 miliona dolara.

Francuski funkcioner kazao je da bi SAD i Francuska trebale da razgovaraju, između ostalog, i na godišnjem okupljanju u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u švajcarskom Davosu krajem januara, kako bi sporazumno rešili spor i izbegli recipročne carine. Na taj način je ponovio poruku koje je u utorak poslao francuski ministar finansija.


Tagovi

Francuska vina Carine Vina srednje klase Izvoz SAD Francuska


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.