Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 16.10.2021. 18:00

SAD: Vlada nestašica guma i borba za delove poljoprivrednih mašina

Kupci polovnih traktora i kombajna traže fotografije guma izbliza, na mehaničare i varioce se čeka mesecima, a proizvođači isporučuju nedovršene mašine.

Foto: Bigstock/StanislavSS
  • 473
  • 111
  • 0

Kriza, poskupljenje gasa, struje, goriva, đubriva i ostalog repromaterijala nešto je o čemu se najviše raspravlja poslednjih dana, a zasigurno će i u onima koji su pred nama.

Još proletos smo izvestili kako zbog globalne krize sledi poskupljenje mehanizacije jer tom sektoru nedostaje delova za izradu mašina. O tome trenutno svedoče proizvođači širom sveta, a poljoprivrednici iz Sjedinjenih Država sočeni su sa ozbiljnom krizom na polju mehanizacije.

Jedan od njih je i ratar Dejl Heden koji ne može da pronađe rezervne gume za svoj kombajn, baš u vreme žetve. Kako opisuju P.J. Hufstuter i Mark Vajnrojb za Reuters, on je upozorio svoje zaposlene da ove jeseni štede gume tako da izbegavaju vožnju po ivičnim delovima puta.

Kompanija "New AG Supply" iz Kansasa već sada moli kupce da naruče delove koji će im nedostajati za prolećnu setvu. S druge strane, u Ajovi poljoprivrednik Kort Holub svake noći zaključava svoje mašine u garažu nakon što su iz lokalnog zastupništva za John Deere ukradeni teško dostupni delovi za traktore. 

Proizvođače muči nedostatak poluvodiča, ali i rezervnih delova. Dalje, problemi sa lancem snabdevanja predstavljaju ozbiljnu pretnju u snabdevanju hranom i sposobnosti poljoprivrednika da završe svoje useve.

Kada im se mašine pokvare, farmeri rešenje najčešće traže kod lokalnih mehaničara i varilaca. Greg Peterson, osnivač jedne od internet stranica na kojoj se prodaje polovna mehanizacija kaže da oni koji žele da kupe traktore i kombajne često traže fotografije guma na tim mašinama - izbliza, kako bi znali u kakvom su stanju, hoće li ih ubrzo morati menjati i slično. 

Mesecima se čeka na mehaničare i varioce

On smatra da će ova kriza dovesti do toga da poljoprivrednici neće kupovati novu opremu već će samo tražiti rezervne delove.

Kako se dalje opisuje u ovoj Rojtersovoj reportaži, u svojoj maloj mehaničarskoj radnji u zapadnom Vašingtonu, Rami i Bob Varburton jedva prate sve narudžbine onih kojima je potrebno nešto popraviti. Među njima su i oni sa sistemima za navodnjavanje koji su bili u kvaru, taman u vreme suše pa neki svoja polja nisu ni mogli da snadbe vodom.  

Prekidi u tom lancu zbog lockdown-a u proizvodnim centrima u SAD-u i Aziji, nestašice kontejnera za prevoz robe i nedostatak radne snage sprečavaju proizvođače mehanizacije da proizvodnju dignu na normalni nivo. 

Zabrinjavajuće je i to da je ekonomski barometar univerziteta Purdue/CME Gruop koji pokazuje, kako pojašnjavaju, osećaj za "zdravlje" poljoprivrede, pao početkom oktobra za 10 odsto na najniži nivo od jula prošle godine. Poteškoće u snabdevanju jako opterećuju uzgajivače, pri čemu je 55 odsto anketiranih izjavilo da su niske zalihe mašina uticale na njihove planove o kupovini.

Isporučuju nedovršene mašine

Pristup čeliku, plastici, gumi i sličnim sirovinama tokom pandemije je bio oskudan, a proizvođači se pripremaju na još veće šokove nakon što je nestašica struje uzorkovala prekid rada u nekim kineskim fabrikama metala.

Jedna od bolnih tačaka za proizvođače je i kriza sa GPS prijemnicima koji se koriste za pokretanje sistema za navođenje traktora, a sastavni su delovi novih modela. Ove su sezone prisiljeni da odluče hoće li ih slati fabrikama za izradu novih traktora i kombajna ili ih preusmeriti na teren kako bi poljoprivrednici popravili svoju opremu u kvaru.

"Ne možete da priuštite sebi da ne podržite klijente na terenu", izjavili su u kompaniji AGCO. U CNH Industrial-u stotine nedovršenih kombajna čekaju delove. 

Iz John Deere-a su rekli da imaju slučajeva u kojima su kupcima morali da isporuče nedovršene mašine poput kombajna koji je naručio farmer iz Misurija. Dobio ga je, ali bez ugrađene kamere. 


Tagovi

Kriza Gume Poljoprivredne mašine Delovi John Deere Poljoprivredna oprema Popravka traktora


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.