Pretraživanje tekstova
Treba biti strpljiv. I kod nas je u početku bilo malo površina sa ovim uzgojem dok je danas oko 15.000 hektara u sistemu navedene proizvodnje, ističe Nenad Novaković, direktor sertifikacione kuće "Organic control system" iz Subotice.
Od naredne godine sertifikovani proizvođači organske hrane "zapadno od Drine" na svojim proizvodima moći će da koriste znak "Organski proizvod Republike Srpske" što je još jedan krupan korak u razvoju eko proizvodnje, a nastao saradnjom Srbije i susedne Srpske.
Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS napomenuo je da je trenutno je oko 100 proizvođača sertifikovano ili u procesu dobijanja sertifikacije, a vrednost izvoza kreće se oko pet miliona konvertibilnih maraka (preko 300 miliona dinara).
Organska proizvodnja: Kako se pravi kompost i zašto nije dobro duboko oranje?
"Pre nekoliko godina u RS smo imali oko 300 hektara pod organskim usevima, sada je ta brojka duplo viša", istakao je ministar Pašalić.
Inače, podsticajna sredstva za biljnu i stočarsku organsku proizvodnju u Republici Srpskoj su do 600 KM (30.000 dinara) po jednom hektaru i 50 odsto od cene sertifikata.
Nenad Novaković, direktor sertifikacione kuće "Organic control system" iz Subotice, koja jedina ima predstavništvo na teritoriji Republike Srpske i kod koje je najveći broj budućih uzgajivača, naglasio je da je ovaj događaj kruna rada koji je počeo prošle godine nakon sastanka resornih ministara poljoprivrede Srbije i ovog entiteta BiH.
U Srbiji za godinu dana površine pod zasadima organske hrane uvećane za 45 odsto
"Treba biti strpljiv. I kod nas je u početku bilo malo površina sa ovim uzgojem dok je danas oko 15.000 hektara u sistemu navedene proizvodnje", ističe Novaković i dodaje kako moramo da shvatimo da ni Srbija ni Srpska nemaju milione hektara na kojima se može uzgajati jedan usev, kao u nekim svetskim državama.
Svetu se mora ponuditi nešto novo, a to je posebna hrana, organska i zdrava i da se na taj način bude konkurentno na međunarodnom tržištu.
Rodoljub Anđelić, predsednik Udruženja organskih proizvođača RS poslao je apel da se još više pojača kontrola u smislu prodaje proizvoda sa sertifikatima.
Tagovi
Organska proizvodnja Boris Pašalić Nenad Novaković Rodoljub Anđelić Proces sertifikacije Organska hrana Podsticaji Ekološka proizvodnja
Autor
Više [+]
Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
#RuralFoto #Životinje Bračni par labudova sa prinovama, koji više od deceniju ljubomorno čuvaju biser Srema Sotsko jezero u selu Sot.