Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAgrar
  • 28.04.2023. 10:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Inđija

Sastančilo se u Inđiji: Pomoć malim gazdinstvima je prioritet

Aplikacija eAgrar je izuzetno korisna za poljoprivredne proizvođače, ali njenu primenu treba pomeriti na godinu dana, zaključeno je na sednici republičkog pododbora za poljoprivredu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 328
  • 40
  • 0

U Inđiji je nedavno održan sastanak Republičkog pododbora za poljoprivredu na inicijativu tamošnje agencije za ruralni razvoj. Razgovaralo se o eAgraru i značaju malih poljoprivrednih gazdinstava

Iako je većina poljoprivrednih gazdinstava prešla na eAgrar, veliki je broj onih koji to još uvek nisu učinili, a neki pozivi i konkursi su već raspisani, pa je cilj da se pronađu načini da svima budu dostupna podsticajna sredstva, jedan je od zaključaka sa sednice republičkog Pododbora za poljoprivredu koji je održan u zgradi opštine Inđija.

eAgrar: Šta je nejasno, a šta razjašnjeno?

"Aplikacija eAgrar je dobro startovala sa radom, ali u ovom trenutku nisu svi poljoprivredni proizvođači uspeli da se prijave, a većina javnih poziva za subvencije je već raspisana. Mi imamo 400.000 registrovanih gazdinstava koja bi trebalo da se prijave i tako dođu do subvencija, kako sa pokrajinskog, tako i sa republičkog nivoa", rekao je predsednik skupštinskog Pododbora za poljoprivredu Milija Miletić.

Veliki je broj proizvođača koji još nisu uspeli da se prijave

"Zajednička ocena je da je aplikacija eAgrar izuzetno korisna za poljoprivrednike, ali da bi rok za njenu primenu trebalo pomeriti do aprila naredne godine", istakao je Miletić i dodao da će takav zaključak biti upućen resornom ministarstvu.

Kod staračkih domaćinstava se javio problem

Sednica Republičkog Pododbora za poljoprivredu održana je u Inđiji na inicijativu lokalne Agencije za ruralni razvoj.

Video uputstvo prijave za subvencije preko eAgrara

"Meni je drago što je ova sednica održana u Inđiji u kojoj se na žalost, još uvek svi proizvođači nisu registrovali. Problema je, kao i svuda bilo kod staračkih domaćinstava, ali od nas su dobili sve instrukcije, na koji način da se registruju na aplikaciju eAgrar. Nadam se da će to i uspeti, a ako ne uspeju, mi smo tu da im pružimo potrebnu pomoć kako bi se što pre prijavili i registrovali svoje gazdinstvo", istakla je direktorka Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija Ivana Pejović Ševrt.

"Mi smo tu da im pružimo potrebnu pomoć kako bi se što pre prijavili", rekla je Ivana Pejović Ševrt

Sastanku je prisustvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Republike Srbije Marijan Rističević, koji je istakao da je najvažnije sačuvati mala poljoprivredna gazdinstva

"U odboru su različita mišljena, ali ono što jeste važno je sačuvati mala poljoprivredna gazdinstva i njima pružiti svu neophodnu pomoć. Naravno treba podržati i velike proizvođače, ali onim daleko lakše mogu da se snađu. U Evropi je intencija da se upravo mala poljoprvredna gazdinstva sačuvaju, odnosono da se specijalizuju za određenu vrstu proizvodnje, na primer da se jedno gazdinstvo bavi samo organskom poljoprivredom", istakao je predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Republike Srbije dodavši da to naravno ne znači da treba uništavati i unazaditi velike poljoprivredne proizvođače.

Najvažnije je sačuvati mala poljoprivredna gazdinstva, reči su Marijana Rističevića

"Posebno mislim na domaćinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom, njih je potrebno podržati svim mehanizmima, lokalnim i državnim, kako bi uvećavali stočni fond i širili proizvodnju, jer stočari su čuvari zemlje", zaključio je Rističević.

Na kraju sastanka Republičkog Pododbora za poljoprivredu istaknuto je da će se i dalje raditi na dobrobit poljoprivrednika, te da sa ovakvih sastanaka žele da pošalju poruku da imaju podršku Vlade RS.


Tagovi

EAgrar Republički pododbor za poljoprivredu Mala poljoprivredna gazdinstva Podsticaji Sredstva Milija Miletić Ivana Pejović Ševrt Marijan Rističević


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".