Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja poljoprivrednih proizvoda
  • 12.07.2017. 16:00

Seljake raduje mogućnost prodaje od kuće

Najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će biti omogućena prodaja poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima obradovala je poljoprivrednike. Kako kažu do sada je za to bila potrebna obimna papirologija, a i bojali su se inspekcije i velikih kazni.

Foto: Ibarski Kolašin / Flickr
  • 2.597
  • 121
  • 0

Nedavna najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će biti omogućena prodaja poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima obradovala je poljoprivrednike. Prema rečima jedne od njih koje su prenele Novosti oni će i dalje odlaziti na pijacu, ali će deo proizvoda prodavati odmah u dvorištu.

Najava obradovala poljoprivrednike

Poljoprivrednica Milica Stanić, iz Novog Slankamena, koja ima 1,5 hektara porodičnog voćnjaka, u kojem uzgaja jabuke, kajsije i breskve, kaže da je odavno imala nameru da počne da pravi pekmeze i sokove za prodaju, ali bi se kako tvrdi uvek bi se pokolebala kada bi videla koliko papira, odnosno dozvola treba da pripremi.

Sveže voće umesto na pijacu ići će u sokove i pekmeze

Ona se nada, da će nakon poslednje ministrove najave uspeti to da ostvari, te da će moći da prodajem proizvode "iz svog dvorišta". Milica se priseća da je još i njena baka imala odlične recepte za kompote, sokove, pekmeze i džemove, tako da je uverena da će dobar deo voća koji trenutno prodaju na pijaci, završiti u njima, ako se najava o prodaji iz dvorišta ostvari.

Poljoprivrednici sada strahuju od inspekcija

Tako razmišlja i Jovanka Pavlović, iz Mošorina. Ona ističe da bi na ovaj način da plasira ovčiji sir, koji se u njenoj porodici proizvodi generacijama. Pavlovićeva kaže da i sada uspevaju ponešto da prodaju, ali će kako napominje mnogo lakše biti kada ne budu strepili od inspekcija.

Dozvola za prodaju s kućnog praga za nekoliko meseci

Kako je obećao Nedimović, ovo bitanje bi trebalo biti rešeno u narednih nekoliko meseci. On je rekao da će Ministarstvo poljoprivrede napraviti koncept tako da svako gazdinstvo može da se registruje i plasira svoje proizvode, bilo da je reč o siru, mesnim prerađevinama, vinu ili nekim drugim proizvodima, a na ovaj način će se svakako uštedeti i na transportu proizvoda do kupaca, a za one koji se odluče da prerađuju svoje proizvode biće obezbeđene i državne subvencije.

Foto: Ibarski Kolašin / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Poljoprivreda Proizvodi Prerada Voće Povrće Sir Pekmez Sok Branislav Nedimović Prodaja Jovanka Pavlović Mošorin Milica Stanić Novi Slankamen


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer