Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 10.06.2024. 18:00

Skuplje žitarice i mlečni proizvodi doveli do rasta cena hrane u maju

Žitarice su poskupele za 6,3 odsto u odnosu na april, najviše pšenica, a sve zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Severnoj Americi, Evropi i crnomorskom regionu gde je pod znakom pitanja ovogodišnja žetva

Foto: Shutterstock/Roman Zaiets
  • 110
  • 20
  • 0

Treći mesec zaredom porastao je indeks cena hrane koji na globalnom nivou prati Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). U maju je indeks u proseku iznosio 120,4 bodova, što je 0,9 odsto više u odnosu na april, objavio je FAO. U odnosu na isto razdoblje prošle godine niže su za 3,4 odsto. 

Kao razlog ovom trendu navode više cene žitarica i mlečnih proizvoda koje su nadmašile pad kod šećera i biljnih ulja. 

Najviše poskupela pšenica 

Dakle, žitarice su poskupele za 6,3 odsto u odnosu na april, najviše pšenica, a sve zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Severnoj Americi, Evropi i crnomorskom regionu gde je pod znakom pitanja ovogodišnja žetva. 

Cena pšenice na pariskoj berzi:

Pritisak pogoršava i šteta na pomorskoj infrastrukturi na Crnom moru. 

Poskupeo je i kukuruz, zbog pojave bolesti u Argentini (Spiroplasma), nepovoljnih vremenskih uslova u Brazilu, ograničenja prodaje u Ukrajini i snažne globalne potražnje, ali i rasta cene pšenice. 

Cena kukuruza na pariskoj burzi:

Kada je reč o drugim žitaricama, zabeležen je i trend rasta za ječam, sirak i pirinač

Zabrinjavajući pad proizvodnje mleka u Evropi

Veća potražnja za mlečnim proizvodima uoči leta, strah da bi u zapadnoj Evropi proizvodnja mleka mogla da padne ispod istorijskog nivoa i sezonski slabija proizvodnja u Okeaniji, dovela je do rasta cena za 1,8 odsto u maju u odnosu na april, saopštio je FAO. 

Šta je pojeftinilo? 

Kada je reč o pojeftinjenjima, pad beleži šećer, za 7,5 odsto u odnosu na april, zahvaljujući dobrom početku žetve šećerne trske u Brazilu. Razlog je i pad cena nafte, budući da proizvođači očekuju slabiju potražnju za etanolom.

Biljna ulja pojeftinila su za 2,4 odsto, odražavajući pad cena palminog ulja koji je nadjačao blago poskupljenje sojinog i suncokretovog, stoji u FAO izveštaju gde ističu i manju dostupnost izvoza iz crnomorske regije.

Cene mesa bile su stabilne prošlog meseca budući da je poskupljenje svinjetine i ovčetine neutralizovalo više cene živine i govedine koje beleže rast tek od 0,2 odsto.


Tagovi

FAO cene Cene u maju Cene žitarica Cene mleka Cene šećera Cene hrane Potrošačka korpa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong