Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarstvo i voćarstvo
  • 03.03.2018. 08:30

Sneg - prihrana i navodnjavanje

Ratari i voćari se raduju snegu, koji je njihov saveznik tokom niskih temperatura.

  • 969
  • 39
  • 0

Poljoprivrednici su se uplašili da će zima biti bez snega, a to znači, prema verovanju, i godinu bez roda. Međutim, snežni pokrivač je obradovao, kako ratare, tako i voćare. Nema potreba za strahom, jer će sneg oranice i voćnjake zaštiti od niskih temperatura, a ujedno i navodniti zemljište.

Iskoristiti momenat za prihranu 

Ratari bi trebalo da iskoriste ove vremenske prilike i prihrane pšenicu.

"Pravo je vreme, jer će sa otapanjem snega, to đubrivo ući i u zemljište. Posle otapanja snega, zemljište će dugo biti vlažno i neće biti moguće ući u useve, da bi se prihrana uradila", objašnjava za RTV dr Novica Mladenov.

Voćari se raduju vlazi u zemljištu

I voćarima je sneg dobro došao, jer su prošle godine bili u deficitu, kada je reč o vlazi. Oni iz Slankamena imali su čak 50% manje vlage. Sada očekuju da sneg natopi zemljište. 

Snežni pokrivač predstavlja i blagu prihranu - svaki centimetar snega predstavlja 1 kg aktivne materije azota po hektaru.

Manji prinos kajsija i badema

Niska temperatura zaustavila je prerano buđenje biljaka, ali i pojavu biljnih bolesti i štetnih organizama. Ipak, piše Dnevnik, niske temperature će ugroziti kajsije i bademe, koji su negde već procvetali. Voće u cvetu podnosi, sa zatvorenim cvetom, temperature do minus četiri, a sa otvorenim do minus dva stepena. Proizvođači mogu da očekuju manji prinos ovih kultura.

Vegetacija krenula kod ranih sorti koštičavog voća

Foto: strecosa / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Badem

Badem

Engleski naziv: Almond | Latinski naziv: Prunus amygdalus

Badem predstavlja cenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, belančevine, ugljene hidrate,... Više [+]

Tagovi

Pšenica Voće Kajsija Badem Prihrana Navodnjavanje Azot Sneg


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.