Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nafta
  • 12.04.2022. 12:00

Srbiji nafta ipak preko Jadranskog naftovoda - prati se dalje situacija

Srbija povećava rezerve energenata kako bi u skladu sa regulativom EU na kraju ove godine imala u rezervama energente za više od 60 dana prosečne dnevne potrošnje.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 137
  • 47
  • 0

Srbija će nastaviti da se snabdeva sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda jer je izuzeta novim paketom sankcija EU, ali nastavljamo sa praćenjem situacije kako bismo bili spremni u slučaju da dođe do bilo kakvih poremećaja ili prekida u snabdevanju u narednom periodu, izjavio je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić.

"U ovom momentu sagledavamo sve mogućnosti, jer smo bili svesni i spremni na sam nagoveštaj da će doći do prekida u snabdevanju Jadranskim naftovodom i već tada samo razmatrali sve opcije, kako ne bi bilo ugroženo snabdevanje naftom i naftnim energentima. Razmatramo sve luke u regionu, kao i mogućnosti za transport nafte.

Država će, kao i do sada, činiti sve da naši građani i privreda u nimalo jednostavnoj situaciji imaju dovoljno energije i energenata i da imamo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta", rekao je Kojčić, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je naveo da istovremeno Srbija povećava rezerve energenata kako bi u skladu sa regulativom EU na kraju ove godine imala u rezervama energente za više od 60 dana prosečne dnevne potrošnje. Govoreći o kontroli nad NIS-om, i o tome da bi to pitanje u narednom periodu moglo da se odnosi na snabdevanje srpskog tržišta rekao da se razmatraju sve opcije.

EK traži rešenje za uvoz nafte u Srbiji zbog sankcija Rusiji?

Podsetimo, Evropska komisija je izjavila da traži rešenje koje će očuvati uvoz nafte u Srbiju, nakon što je Jadranski naftovod (JANAF) saopštio da neće moći da realizuje transport nafte do Naftne industrije Srbije (NIS) od 15. maja 2022. usled novog paketa sankcija Evropske unije (EU) usmerenih prema ruskim energetskim kompanijama.


Tagovi

Nafta Jadranski naftovog NIS Raša Kojčić Energenti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta