Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski poslovi
  • 11.05.2018. 12:00

Sremska Mitrovica: Na Sajmu zapošljavanja štand za sezonske radnike

Po prvi put u Srbiji, na Sajmu zapošljavanja u Sremskoj Mitrovici će postojati štand, na kome će se predstaviti poljoprivredni proizvođači, iz ovog grada i okoline, koji traže sezonske radnike.

Foto: Flickr / Aaron Hawkins
  • 461
  • 21
  • 0

Sajam zapošljavanja u Sremskoj Mitrovici, koji će biti održan 18. maja, od 11 do 13 sati u PSC Pinki po prvi put u Srbiji će imati štand, na kome će se predstaviti poljoprivredni proizvođači, iz ovog grada i okoline, koji traže sezonske radnike. Nezaposleni će na licu mesta ujedno moći i da se informišu o svim sezonskim poslovima u poljoprivredi, koji su u planu i za koje će trebati radna snaga.

"Reč je uglavnom o branju voća i povrća i njihovoj preradi, kao i o branju duvana, jer su to pretežne poljoprivredne delatnosti kojima se bave veliki poljoprivredni proizvođači u našoj lokalnoj samoupravi, ali i okolnim", rekla je za Dnevnik direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Sremska Mitrovica Marijana Grabić.

Do novog zakona bez definisanih "pravila ponašanja"

Očekuje se da će novi zakon o sezonskim radnicima biti usvojen do kraja godine, odnosno da će sledeće stupiti na snagu. Do tada će se raditi bez definisanih "pravila ponašanja" - poljoprivredni proizvođači će sa sezoncima dogovarati cenu i vrstu rada. Nezaposleni neće izgubiti taj status, pa će i dalje ostati na evidenciji nezaposlenih. 

Usmeni dogovor sa gazdom (ne)dovoljna garancija za sezonske radnike

"Kada bude usvojen zakon o sezoncima, veliki poljoprivredni proizvođači imaće svakodnevnu obavezu da u određenom periodu od nekoliko sati, prijave sve sezonce koji im tog dana rade. Ta prijava će biti na dnevnom nivou, a koštaće oko 300 dinara po sezoncu", podseća Grabićeva.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Marijana Grabić Sajam zapošljavanja Sremska Mitrovica Sezonski radnici Zakon


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.