Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orlovi
  • 07.02.2023. 16:00

Šta je potrebno da se sačuva orao krstaš u Srbiji?

Broj je ohrabrujuć, ali i dalje strahovito mali: znajući brojne opasnosti koje ugrožavaju opstanak krstaša oni bi i dalje u jednom danu mogli da nestanu sa teritorije Srbije.

Foto: DZPPS/Morvai Szilárd
  • 121
  • 43
  • 0

Od 2016. godine, kada je u Srbiji preostao samo jedan gnezdeći par orlova krstaša, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija je zajedno sa partnerskim organizacijama, brojnim volonterima, saradnicima i aktivistima ulagalo napore da se ova vrsta oporavi.

Broj je ohrabrujuć, ali i dalje strahovito mali: znajući brojne opasnosti koje ugrožavaju opstanak krstaša oni bi i dalje u jednom danu mogli da nestanu sa teritorije Srbije. 

"Pokrećemo veliku kampanju za prikupljanje novčanih sredstava koja će biti iskorišćena za dalji rad na opstanku orla krstaša, impozantne ptice grabljivice koja se nalazi na našim nacionalnim obeležjima, ali je već godinama unazad na ivici opstanka", navode na svom sajtu.

Ugrožena populacija ptice sa nacionalnog grba Srbije

Neophodna je novčana pomoć koja će biti iskorišćena za obilazak gnezda u Vojvodini u periodu od šest meseci, u teškim terenskim uslovima, te je neophodno obezbediti gorivo, hranu i smeštaj za čuvare krstaša.

"Svi koji žele da doniraju novac, iz Srbije ili inostranstva, mogu to učini putem sajta donacije.rs ili direktnom uplatom na račun Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a određen broj donatora očekuju i lepi pokloni u znak zahvalnosti."


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Orao krstaš Kampanja Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Donacije Novčana pomoć


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.