Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak u Vladi
  • 16.12.2023. 15:55

Šta je "utanačeno", a šta će tek biti: Politička brošura kao garancija za 17.000 din subvencija?

Od 61 udruženja koji su se prijavili, navodno 57 je bilo protiv da se sastanak održi u nedelji pred izbore, zato je zakazan novi krajem godine.

Foto: Pixsell/A. H./ATAImages
  • 1.455
  • 153
  • 0

Danas je završen dugoočekivani sastanak poljoprivrednika i predstavnika Vlade Srbije - Ane Brnabić i Ministarstva poljoprivrede - Jelene Tanasković na kom se razgovaralo o dodatnih 17.000 dinara subvencija, ali i o drugim tačkama.

Sastanak nije dugo trajao, a pojedini predstavnici poljoprivrednika izašli su sa njega vidno uzrujani.

Konačno sastanak svih udruženja sutra u 12h: O čemu će se raspravljati?

"Ja sam se nadao da ćemo mi dobiti sve na stolu da se potpiše, poneli su ljudi i pečate da utanačimo onih 17.000 dinara. Počela je priča, šta su oni uradili od (sastanka) Kisača. Onda je premijerka donela brošuru naprednjaka, ovo smo mi obećali - 300 evra (18.000 + 17.000 din) od 2024. i to će biti tako", rekao je za Agroklub Đoka Ćurčić koji je bio jedan od prestavnika Inicijative za opstanak poljoprivrednika na sastanku.

"Ko hoće nek veruje, ko neće...", rekao je Goran Filipović, drugi predstavnik Inicijative.

"Jedan momak je pitao, gospođo zašto pričate o politici, mi smo došli zbog poljoprivrede. Onda je ona (premijerka) rekla - šta vi mislite da vi blokirate Srbiju, pa da mi moramo sa vama da razgovaramo. Mislim - cirkus", prokomentarisao je Ćurčić.

Druge tačke dnevnog reda

Filipović u jedno je siguran bio i pre nego što je počeo sastanak, a to je da neće potpisivati ništa pre izbora, a bez da sa tim nisu saglasni svi poljoprivrednici Srbije. Danas je bilo četiri udruženja sa pregovora u Kisaču sa ciljem da se "utanači" ono što nije onda.

"Pričali smo najviše o kreditima i dotakli smo se još jednom svake tačke što smo već bili dogovorili onda. Što se tiče kredita, zaključak je da će se pogledati i razgovarati sa Narodnom bankom Srbije, da se vidi koliko bi to bilo, o kojoj se sumi radi ili koliko ljudi. Poenta je da se pomogne ljudima koji su na birou ili u pasivnom statusu gazdinstva, da bi mogli da zasnuju sledeću godinu", rekao je Filipović.

Gorivo na NIS-u uz agrokartice za 179 dinara do 400 litara

Kao što je ranije objavljeno, dizel će se i dalje točiti na NIS-ovim pumpama po povlašćenoj ceni do najviše 400 litara dnevno, subvencije od 18.000 po hektaru će biti isplaćene svima do 31. marta tekuće godine.

"Takođe, ponovo su zvali PIO fond. Oni su voljni da se kamata koja je inače veća od glavnice otpiše, a da se glavnica raspodeli na mesečne rate na 60 meseci. Iz Vlade će dati nalog PIO da se to sprovede, jer je izvodljivo."

"Oni" i mi

Podsetimo, ovaj sastanak je trebalo da okupi sva udruženja iz cele Srbije.

"Međutim, prijavilo se 61 udruženje na taj sastanak, od kojih 57 je bilo protiv da bude te nedelje pre izbora, baš zbog reklamiranja jednih ili drugih. Već da bude datum posle izbora. To sam ja tek danas saznao! Tako da su 26. pozvani svi od strane Vlade", objasnio je Filipović.

Filipović danas nije želeo ništa da potpisuje u Vladi (foto: Julijana Kuzmić)

"Na šta će da liči to, šezdeset i nešto udruženja? To je nenormalno, premijerka je rekla, pa to je to", rekao je Ćurčić, i naglasio da će tek na sastanku Ujedinjenih udruženja odlučiti "šta će", povodom sastanka 26. decembra.

Kako dalje kaže, premijerka je odvojila poljoprivrednika iz Vojvodine i poljoprivrednika iz (donjeg dela) Srbije, kad je govorila o stočarima koji su pretili da će dovesti telad ispred Vlade Srbije.

"Ja sam rekao, to uopšte nije lepo što vi radite, jer su ratari i stočari iz Vojvodine i ostatka Srbije isti i to što mi tražimo - tražimo za sve", rekao je naš sagovornik.


Tagovi

Sastanak Vlada Srbije Goran Filipović Đoka Ćurčić Kredit Subvencije PIO fond Gorivo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...