Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 19.03.2024. 18:00

Šta uzrokuje rast cena žitarica na berzama?

Procene ovogodišnje žetve u Evropi nisu najbolje. Jedna je vrsta žitarica najviše ugrožena. Koji su još razlozi?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 310
  • 41
  • 0

Cene pšenice oporavljaju se poslednjih dana, a pozadina takvom trendu su pogoršani izgledi za evropsku žetvu. Gotovo svi glavni EU izvoznici žitarica pogođeni su značajnim padom uzgoja i gubicima prinosa ozimina. Najviše je ugrožena pšenica, pokazuju prve procene, prenosi Agrarheute

Evropska komisija je u petak predložila nove mere podsticaja za poljoprivrednike, kao što je uvođenje dobrovoljnog umesto obaveznog ugara nakon 2024., za što je već objavljeno odstupanje te moguće ograničenje na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije.

Evropska unija će zabraniti uvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda?

Lošija francuska pšenica

U Francuskoj stalne padavine i dalje negativno utiču na uzgoj žitarica. Agencija za poljoprivredu FranceAgriMer procenjuje da je udeo pšenice koja će biti u "dobrom do izvrsnom" stanju 66 odsto, u poređenju sa 68 odsto prethodne nedelje i 95 odsto pre godinu dana. Isto vredi i za ozimi ječam: 68 odsto je u "dobrom do odličnom" stanju, u poređenju sa 69 odsto prošle nedelje i 92 odsto pre godinu dana, izveštavaju analitičari Agritela.

Što se tiče setve jarog ječma, u Francuskoj je do sada posejano 39 odsto, što je značajno manje u poređenju sa petogodišnjim prosekom od 83 odsto.

Prošle nedelje udruženje zadruga DRV prognoziralo je pad žetve pšenice 2024. u Nemačkoj za 6,5 odsto na 20,14 miliona tona.

"Očekujemo površinu za uzgoj žitarica od 5,9 miliona hektara. To je novi minimum", rekao je Gido Sedler, stručnjak za tržište žitarica pri DRV-u.

Raste cena uljane repice 

Na evropskom terminskom tržištu danas (utorak) pšenicom za maj se trguje po ceni od 196,50 evra po toni, što je tri evra više nego u petak. Nova žetva kotira sa oko 207 €/t. 

Cena kukuruza za jun 2024. je 183 evra/t, 1,25 evra više nego u petak. Jesenja berba na terminskom tržištu kotira na 189 evra po toni. 

Kada je reč o uljanoj repici, njena je cena početkom nedelje počela dodatno da raste. Razlog je nedavni nagli rast cena palminog ulja na najviši nivo u više od godinu dana. Kotacije za kanadsku su i dalje stabilne s obzirom na pad zasejanih površina. 

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U Evropi su one za maj porasle na 443 evra po toni. Nova, avgustovska žetva se trguje po 444 €/t.


Tagovi

Tržište žitarica Tržište uljarica Slabija žetva Cena pšenice Cena uljane repice Cena kukuruza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.