Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAgrar
  • 06.02.2023. 12:00
  • Braničevski okrug, Požarevac

STIG i ministarstvo: Najmanje što proizvođači očekuju su podsticaji na vreme

Da bi razumeli jedni druge, potrebno je znati da je 2022. godina bila sušna, loša po proizvođače, da smo imali poskupljenja svih inputa i očekivano je da se izađe sa merama podsticaja što ranije, ističu iz STIG-a.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 373
  • 18
  • 0

Udruženje poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca poslalo je redakciji Agrokluba saopštenje u kom predstavlja rezultate sastanka sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

"Udruženje Stig je čekalo na prvi sastanak sa ministarkom dva meseca. Do drugog sastanka je došlo posle osam dana od prvog, na zahtev ministarstva i objave Udruženja da će bojkotovati eAgrar. Tema sastanka je bilo sve ono što je bilo propušteno da se kaže u prvom sastanku na šta su predstavnici ministarstva bili bolje spremljeni", opisuju iz Udruženja.

Dva dela eAgrara?

Kako dalje navode, pričalo se o problemima poljoprivrednika sa ubacivanjem parcela u biljnoj strukturi, pošto su to administrativne stvari kojima "proizvođači ne bi trebalo da se bave i treba sistem eAgrara da ih prepozna i reši".

"Problemi su izloženi i za sada postoji volja za rešavanjem. Ponavljam da je to za sada dobra volja u šta ne sumnjamo i savetovano nam je sve obradive površine ubacimo u biljnoj strukturi a da će posle toga biti vremena da se dokaže faktičko stanje. To je prvi deo eAgrara i on je čisto administrativne prirode, drugi deo, a nama važniji, je kako možemo doći do većih subvencija i dizela bez akciza u primarnoj biljnoj proizvodnji, što bi nama bilo motiv da prijavimo sve obradive površine jer to svakako nije iznos od 4.000, 6.000 ili 8.000 din", ističu.

Da li je eAgrar moguć u Srbiji i pod kojim uslovima?

Za sada dijalog postoji i "čujemo jedni druge ali je pitanje da li se razumemo", upitali su.

"Da bi razumeli jedni druge, potrebno je znati da je 2022. godina bila sušna, loša po proizvođače, da smo imali poskupljenja svih inputa i očekivano je da se izađe sa merama podsticaja što ranije. Proizvođači imaju mnogo nepredvidljivih stvari i najmanje što može da se očekuje je mere podsticaja na vreme", zaključeno je.


Tagovi

STIG Sastanak sa ministarkom EAgrar Parcele u biljnoj strukturi Subvencije Jelena Tanasković Dijalog Bojkot Poljoprivrednici i ministarstvo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...