Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 04.01.2022. 07:30

Stiže novitet među mašinama za navodnjavanje

Mašine sa mlaznicama u odnosu na velike prskalice imaju poboljšanje jer se radi o navodnjavanju koje štedi resurse, izvodi se uz niži pritisak, a važno je i to što radi blizu površine zemlje.

Foto: Facebook/Fasterholt
  • 149
  • 38
  • 0

DL 66 Pro iz danske kompanije "Fasterholt Maskinfabrik" je kombinacija mobilne mašine za navodnjavanje sa dovodom i mlaznicama ugrađenim na nosaču koji se sastoji od novog, teleskopskog i hidraulički sklopivog 66 metara dugog aluminijuskog okvira. Za ova su poboljšanja inovatori osvojili srebrnu nagradu na prošlogodišnoj Agritehnici.   

Mašine sa mlaznicama u odnosu na velike prskalice (topove) imaju poboljšanje jer se radi o navodnjavanju koje štedi resurse, izvodi se pod nižim pritisakom (cca. 1 do 2 bara, zavisno od korišćene mlaznice), a važno je i to što radi blizu površine zemlje.

Mlaznice na nosaču

Pritisak, koji je niži od pritiska topa, štedi energiju. Udeo malih, sitnih kapljica je manji, a to svodi isparavanje na minimum. Zbog blizine površine zemlje uticaj vetra je minimizovan za razliku od topa na kojeg vetar može intenzivno da deluje.

Prednosti mobilne mašine leži u većoj dužini creva (do 1.000 metara), koje ona namotava i ne vuče po zemlji.

Nedostatak ovog sistema je relativno velika težina.

Celim sistemom upravlja jedan čovek

U budućnosti se planira svojevrsna "kontrola sekcija", pri čemu će se polje u obliku klina moći delomično da se navodnjava i u velikoj meri izbegava preklapanje i tretiranje neciljanih površina.

Ekonomski značaj je već evidentan. Ovom mašinom se može tretirati osam hektara bez premeštanja čime se povećava učinak i kvalitet rada. Takođe, dovoljan je samo jedan radnik da upravlja celim procesom.


Tagovi

Agritechnica Srebrna nagrada Mašina za navodnjavanje Poljoprivredna mehanizacija Navodnjavanje DL 66 Pro


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.