Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć mobilizovanima
  • 03.10.2022. 15:00

Svakom detetu mobilizovanih u ruskoj Tuvi po 5.000 rubalja, porodicama ovcu, hranu i ogrev

Važno je pružiti pomoć porodicama mobilizovanih, kako bi osetili podršku i otišli sa osećajem da su one zaštićene, izjavio je poglavar Republike Tuva Vladislav Kovaljig.

Foto: Depositphotos/ymgerman
  • 99
  • 42
  • 0

U Republici Tuva koja je sastavni deo Ruske Federacije, a smeštena je na jugu Sibira, na granici sa Mongolijom, odlučili su da pomognu porodicama mobilizovanih stanovnika. Tako su prošle nedelje na službenim stranicama saopštili kako će deci mobilizovanih muškaraca biti isplaćeno po 5.000 rubalja (oko 10.300 dinara), a porodici osigurani prehrambeni paketi, po jedno grlo stoke sitnog zuba kao i ugljen ili ogrev. 

"Važno je pružiti pomoć porodicama mobilizovanih pre nego što odu u mesto neposrednog služenja, kako bi osetili podršku i otišli sa osećajem da su njihove porodice zaštićene i da neće ostati bez pažnje", naglasio je Vladislav Kovaljig, poglavar ove republike. 

U saopštenju preciziraju da je Ministarstvo poljoprivrede i ishrane donelo odluku da se porodicama osigura jedna ovca, 50 kilograma brašna, dve vreće krompira i kupus prema potrebi. Ministar poljoprivrede i ishrane Serhij Andar rekao je da će brašno biti osigurano iz republičkog rezervnog fonda. Isporučivaće se iz tri skladišta u regionalne centre, a tri su proizvođača spremna da doniraju krompir. Ovce dolaze iz republičkog stočnog fonda, odnosno opštinskih gazdinstava. 

Putin: Obezbediti prehrambenu sigurnost i povećati kvalitet života na selu

Dalje navode kako je resorno ministarstvo odlučilo posebno podržati nosioce poljoprivrednih gazdinstava koji su pozvani na služenje vojnog roka. Njihovim farmama biće otpremljena tona stočne hrane i to ovas. Ugalj će osigurati iz gradskih skladišta. 

Nedugo nakon ove objave, na službenim su stranicama objavljeni podaci kako je u Tuvi već prikupljeno 500 paketa, a do 30. septembra ih je polovina već preusmerena porodicama mobilizovanih. Svaka će porodica dobiti 180 kg hrane uključujući brašno, šećer, povrće, biljno ulje, čaj i druge neophodne namirnice.

Iz Ministarstva poljoprivrede su izvestili kako je završena i raspodela ovaca i ovnova. Dvojici mobilizovanih iz mesta Ovura će osigurati i seno za stoku.


Tagovi

Donirana hrana Republika Tuva Pomož mobilizovanim Vladislav Kovaljig


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.