Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trihinela
  • 15.03.2019. 17:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Stara Pazova

Svinjsko meso u Starim Banovcima zaraženo trihinelom

Svinjsko meso iz porodičnog gazdinstva u Starim Banovcima izvor je zaraze trihinelozom od koje je obolelo sedmoro ljudi, a protiv odgovornih biće podnete krivične prijave, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/Jeff Cagle
  • 123
  • 5
  • 0

Veterinarska inspekcija je kako su saopštili u toj ustanovi sprovela vanredni inspekcijski nadzor u Starim Banovcima kod svih osoba i subjekata za koje je od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dobila obaveštenje da su mogući izvori obolјenja Trichinellae spiralis i preduzela sve potrebne mere, a protiv odgovornih osoba će biti podneta i prijava nadležnom tužilaštvu.

Vanredni inspekcijski nadzor u Starim Banovcima sproveden je odmah po dobijanju obaveštenja da se kod sedam osoba sumnja na zaraženost Trichinellom spiralis. 

Povučeno iz prometa 80 kilograma prerađevina od mesa

U Ministarstvu poljoprivrede su saopštili da su životinje zaklane na nepropisan način u objektu mesare koji, inače, nije odobren u Upravi za veterinu za delatnost klanja životinja. "Iz tih razloga je povučeno iz prometa i upućeno na uklanjanje oko 80 kilograma prerađevina od mesa, a uzorci su takođe poslati u laboratoriju radi pregleda metodom veštačke digestije", saopštili su u Ministarstvu poljoprivrede. 

Pregled mesa na trihinelozu obaveza, posledice dugotrajne

Na osnovu prispelih rezultata laboratorijskih analiza, utvrđeno je da je meso uzorkovano na gazdinstvu iz Starih Banovaca (mleveno meso, kobasice) pozitivno na prisustvo larvi Trichinellae spiralis.

Protiv odgovornih prijava nadležnom tužilaštvu za krivično delo

Veterinarska inspekcija će kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede protiv odgovornih osoba za ovo delo, a u skladu sa ovlašćenjima, podneti prijavu nadležnom tužilaštvu za krivično delo, kao i prijavu nadležnom prekršajnom sudu zbog obavlјanja neregistrovane delatnosti. 

Zaštita od trihinele neophodna na vreme

Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za veterinu još jednom su apelovali na potrošače da meso i proizvode od mesa kupuju isklјučivo u odobrenim objektima.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Trihineloza Meso Svinjsko meso Ministarstvo poljoprivrede Mesara


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta