Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokada Bosfora
  • 21.12.2021. 18:00

Tanker sa suncokretovim uljem blokirao turski moreuz Bosfor

Kada je 119 metara dug tanker došao na kontrolnu tačku Anadolu Kavalji, u severnom delu Bosfora, s njega je navodno palo sidro.

Foto: Depositphotos/milanchikov (ilustracija)
  • 329
  • 49
  • 0

Koliko su važni dugi lanci snabdevanja hranom, pokazala je današnja blokada moreuza Bosfor, o čemu su pisali mnogi mediji. 

Ovaj prolaz bio je zatvoren za promet brodova u oba smera, a zbog problema na tankeru "Usichem", obavestila je turska obalska straža. 

Ovaj brod natovaren suncokretovim uljem isplovio je iz luke Sulina u Rumuniji, a odredište mu je bila španska Sevilja. Ali, kada je 119 metara dug tanker došao na kontrolnu tačku Anadolu Kavalji, u severnom delu Bospora, s njega je navodno palo sidro, iz još neutvrđenih razloga. Nakon što je problem rešen, put je pušten u promet, piše t24

Pre šest dana slična se situacija desila s tankerom za hemikalije, a zastoj je trajao sat vremena. 

Moreuz Bosfor je jedan jedan od najprometnijih plovnih puteva na svetu. U Istanbulu povezuje Crno sa Mramornim morem, dok ga prolaz Dardaneli spaja sa Egejskim i Sredozemnim.

Proletos je globalnu pažnju privukao brod koji se nasukao u Suestkom kanalu i blokirao promet na punih šest dana. Osim prometa svih vrsta robe, najveći je fokus tada bio na prevozu žive stoke. 


Tagovi

Bosfor Zastoj Brod Suncokretovo ulje Tanker


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.