Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • COVID-19
  • 22.08.2020. 15:00
  • SAD

Testiraju farmere i radnike na poljima kako bi se proizvodnja nesmetano odvijala

Poljoprivrednici i sezonski radnici u kalifornijskoj dolini Koačela mogu nesmetano da obavljaju svoje poljoprivredne poslove jer se svaki dan testiraju čime žele da spreče širenje virusa.

Foto: JumpStory
  • 98
  • 5
  • 0

Zemljoradnicima u kalifornijskoj dolini Koačela COVID-19 uneo je 'strah u kosti', a širenje virusa među njima i njihovim porodicama stvorilo je neizvesnost i teskobu. U nastojanju da ublaži njihove, ali i svoje strahove, Raul Ruiz, kongresmen koji predstavlja Kalifornijski 36. distrikt, udružio se s medicinskim osobljem i volonterima, pa na je polja postavio veliki šator u kom se svaki dan poljoprivrednici i radnici testiraju. 

Inače, Koačela dolina nalazi se u okrugu Riversajd, koji je zabeležio drugi najveći broj slučajeva virusa korona u zemlji, gotovo 45.000 zaraženih i 879 smrtnih slučajeva, navodi Reuters.

"Da bismo zaustavili ovu pandemiju, moramo se usredsrediti na osobe sa najvišim rizikom. Većina poljoprivrednika nije osigurana i treba im zaštita", naglasio je Ruiz, inače po struci lekar.  

Neki radnici nemaju ni zdravstveno osiguranje

Radeći test na virus, Marija Palomares, rekla je da njenom ocu kao i njegovim saradnicima nedostaju resursi i znanje kako bi se zaštitili.

"To je uglavnom tragično. Neki od njih nemaju zdravstveno osiguranje“, istakla je Palomares.

Njen otac Hose Luis već se dva puta testirao i pohvalio je sve učesnike koji im pomažu kako bi se poljoprivredna proizvodnja nastavila da se odvija bez straha od zaraze.

Za 37-godišnjeg Horhea Sančeza, koji je radio na poljima doline Koačela 17 godina, mogućnosti su ograničene.

"Upravo nas ta nužnost tera na rad. Moramo ići na posao i ne možemo se zaista brinuti o sebi. Ako ne radimo, ne jedemo", poručio je Sančez.

Podsećamo, u Bravarskoj je uvedeno takođe obavezno testiranje pre odlaska u polje kako bi se sprečilo širenje virusa. 

"Želimo da sprečimo lokalna žarišta i zaštitimo kompanije od mogućeg zatvaranja. Cilj je u prvom redu sprečiti izbijanje bolesti jer jedno je jasno: Zaštita stanovništva naš je prioritet", poručila je bavarska ministarka zdravstva, Melanija Huml.

Bavarska uvodi obavezno testiranje za radnike u poljoprivredi

Firme su dužne da prijave svoje sezonske radnike 14 dana pre početka rada. Treba da navedu podatke o zaposlenom uključujući ime i prezime, prebivalište, mesto smeštaja, vrstu i trajanje zaposlenja i njegov kontakt. Kratkotrajna registracija moguća je samo u izuzetnim slučajevima. Firme koje se ne budu pridržavale pravila prijave i testiranja biće kažnjene sa iznosom i do 25.000 evra.


Tagovi

COVID-19 Testiranje Sezonski radnici Poljoprivrednici Kalifornija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.