Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine
  • 02.06.2023. 12:00

TotY 2024: U novoj trci za prestižnog Oskara industrije 13 traktora

U četiri kategorije Tractor of the Year 2024 izbora svoje je kandidate nominovalo devet proizvođača traktora.

Foto: Fendt
  • 193
  • 16
  • 0

Na upravo završenom prvom ovogodišnjem okupljanju članova žirija za izbor traktora godine pod simboličnim nazivom "Let the Challenge Begin" (eng. Neka izazov počne) svoje je kandidate nominovalo devet proizvođača, među kojima indijski brend Solis u "TotY" takmičenju učestvuje prvi put. 

Otvaranje novog kruga izbora i predstavljanje kandidata organizovano je upravo u u Indiji, centru proizvođača guma BKT, sponzora "Toty", čime je ovo renomirano takmičenje napravilo iskorak van evropskih granica.

Ko je nominovao kandidate?

U kategoriji ratarskih traktora za prestižni naslov "Tractor of the Year" bore se: Claas Xerion; Fendt; Massey Ferguson i Valtra. 

Najbolji višenamenski traktor u kategoriji "Best Utility" biće biran između modela: Claas Axos 240; McCormick X5.120 P3-Drive i Solis S90 Stage V.

I ove je godine najviše kandidatat za titulu najboljeg voćarsko-vinogradarsko-brdskog traktora. U kategoriji "Best of Specializeded" takmiče se: Antonio Carraro Tony 11700 V; Fendt; Farmtrac 25 GHST; Landini REX 4-120 GT RoboShiftDynamic; Reform Metrac H70 i Solis HST 26 HyperWeel.

Svi nominovani ući će u izbor za "Sustainable TotY" nagradu.

Claas, Fendt, Massey Ferguson i Valtra su u ovogodišnje takmičenje nominovali svoje najnovije adute, čija imena, zasada prema želji proizvođača, moraju ostati tajna, ali pratite nas u narednim mesecima u kojima ćemo otkriti koji su njihovi favoriti. 

Novost - serija podcasta

Ovom je prilikom predsedavajući ovog izbora Fabio Zamareti, podsetio na pravila i kategorije izbora i govorio o razvoju "Toty" projekta. Kao posebnu novost izdvojio je pokretanje serije podcasta - razgovora s članovima žirija o aktuelnostima u traktorskoj industriji i razvoju poljoprivredne proizvodnje, čije se nove epizode mogu videti svakog petka na "TotY" platformi odnosno društvenim medijima kao i "Spotify-u".

Predsedavajući ovog izbora, Fabio Zamareti

"Neka izazov počne nije samo početna tačka samog izbora, već ujedno i savršena platforma za umrežavanje koja obezbeđuje mogućnost za razmenu ideja proizvođača traktora i predstvanika medija i istraživanje potencijala međusobne saradnje", istakao je Zamareti i dodao kako "TotY" slavi izvrsnosnosti, inovacije i tehnologije u poljoprivrednoj industriji.

"Ponosni smo što smo deo toga", rekao je Zamareti. 

Vlasnik i predsednik odbora BKT-a Arvind Poddar je pozdravljajući članove žirija i predstvanike industrije, zaželio srdačnu dobrodošlicu i izrazio posebnu čast i zahvalnost na prilici da budu domaćini ovog prestižnog okupljanja u Indiji i pokažu veliki potencijal ove zemlje kao i njenu bogatu poljoprivrednu baštinu ovoj međunarodnoj publici. Tim više jer ove godine Indija predsedava G20 forumom pod nazivom "Jedna zemlja, jedna porodica, jedna budućnost".

"To su vrednosti bliske našem srcu. Poljoprivreda nije samo proizvodnja. Poljoprivreda ima zadatak da čuva našu planetu i njenu populaciju, simbolišući našu odgovornost za prosperitetom i održivom budućnosti. BKT je svestan svoje uloge kao partnera. Posvećeni smo napretku poljoprivrednog sektora i inovacijama. Upravo je nagrada Tractor of the Year simbol izvrsnosti u traktorskoj industriji i čast nam je biti povezani s ovim uvaženim događajem", rekao je Arvind Podar. 

Internacionalizacija i rast Toty-ja

Njegov sin i izvršni direktor ove porodične firme koju su predstvanici industrije i žiri ovog izbora imali priliku posetiti u februaru ove godine Rajiv Podar, izrazio je uzbuđenje što je svedok širenja TotY-a van evropskih granica i čast da ga dele s nama, odajući priznanje celoj organizaciji, posebno profesionalnim novinarima specijalizovanih medija iz 25 zemalja, među kojima i je i Agroklub. Zahvalio je i na časti na mogućnosti zajedničkog rasta u nadolazećim godinama. 

"Mi u BKT-u podstičemo globalnu poljoprivrednu industriju i promovišemo održivu praksu i inovacije. Verujemo da saradnjom i razmenom dostignuća možemo da ostvarimo progres i razvoj naše industrije i obezbedimo svetliju budućnost poljoprivrednicima širom sveta. Uzbuđeni smo što svedočimo internacionalizaciji i rastu Toty-ja, a time budućnosti poljoprivrede kroz najnovije inovacije - ključ napretka", istakao je izrazivši ponos što podstiču ovaj izbor za traktor godine. 

Posetili smo BKT u Indiji, kako su postali globalni igrač u proizvodnji guma?

"Ovo je partnerstvo naš doprinos poljoprivrednom sektoru. Za BKT je učestvovanje u ovom projektu investiranje u budućnost poljoprivrede", zaključio je Rajiv Podar poželevši svim takmičarima uspešnu sezonu, a žiriju najbolje želje za izvođenje ovog izazovnog i nimlao jednostavnog zadatka izbora najboljeg među najboljima.

Izvršni direktor BKT-a Rajiv Podar

Sledi testiranje traktora

U donošenju odluke najvažniji je deo svakako testiranje traktora u radu do kraja oktobra, posle čega će se bodovanjem odrediti pobednici po kategorijama.  

Koji će traktor osvojiti laskavu titulu najboljeg traktora za godinu 2024, saznaćemo na svečanoj dodeli nagrada u 12 sati 12. novembra ove godine, na dan otvaranja najvećeg svetskog sajma poljopriredne mehanizacije "Agritechnica" u Hanoveru, kada će biti najavljena i nova kategorija nagrade. 

Pobednici ovogodišnjeg kruga izbora na tronu će naslediti aktuelne nosioce titule - Fendt 728 vario DP (Tractor of the Year 2023), McCormick X6.414 P6-Drive (Best Utility), New Holland T4.120F (Best of specialized) specijalni i JCB Fastrack 4220 iCon (Sustainable Toty). 


Tagovi

Traktor godine Tractor of the Year TotY BKT Indija Izbor Kategorije Rajiv Podar Arvind Podar Fabio Zamareti


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner