Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2024
  • 19.11.2023. 16:30

Traktor godine Xerion 12.650 Terra Trac osmišljen za najzahtevnije radove povlačenja

Uprkos ogromnoj snazi koja mu je na raspolaganju i ogromnim dimenzijama, vrlo je jednostavan za rukovanje, a osim toga, odlikuje ga i najveća kabina od bilo kog premium traktora, istaknuli su iz Claas-a

Foto: Claas
  • 90
  • 24
  • 0

Efikasnost, udobnost, povezanost i održivost - upravo je to presudilo kod međunarodnog žirija izbora za Traktor godine da nagradi novi "Xerion 12.650 Terra Trac" iz Claas-a u glavnoj kategoriji ove renomirane nagrade, pobedivši tri druga konkurenta.

Sa "Xerion-om", Claas je već 25 godina jedan od tehnoloških pokretača u proizvodnji velikih traktora. Novorazvijena serija "Xerion 12" sa snagom motora do 653 KS lansirana je u leto 2023.

Ističu kako koncept ovog traktora niske brzine motora 2.0 razvija najveći obrtni moment do 3.100 Nm pri 1.300 obrtaja, "CMATIC" kontinuirano varijabilni prenos s maksimalnom brzinom do 40 km/h, radnom hidraulikom pri niskom broju obrtaja motora s protokom do 537 l/min, novorazvijenim trouglastim gusenicama "Terra Trac" i nenadmašnim pogledom na sve strane iz kabine vešane u četiri tačke, koja ima najveći prostor od bilo kog premium traktora, takođe je jedna od jedinstvenih karakteristika mašine. Tu je i njegova ekstremna nosivost te precizno upravljanje zahvaljujući kontinuiranom okviru s dve upravljačke osovine.

Vrlo jednostavan za rukovanje

Dodaju kako je zahvaljujući svojoj uravnoteženoj raspodeli težine 50:50 ova serija apsolutni stručnjak za teške radove povlačenja u svim rasponima brzina - bilo sa kultivatorom, tanjiračom, plugom, "airseeder-om" ili prikolicom.

"Uprkos ogromnoj snazi koja mu je na raspolaganju i ogromnim dimenzijama, vrlo je jednostavan za rukovanje, zahvaljujući poslednjoj generaciji CMATIC kontinuirano varijabilnog prenosa sa četiri mehanička raspona i uz pomoć CEMOS sistema baziranog na unosu informacija s jasnim prednostima u pogledu performansi i potrošnje goriva", naglasili su iz žirija.

ds
Traktor je apsolutni stručnjak za teške radove povlačenja (foro: Claas)

"Efikasnost vuče uvek je bila čvrsto usidrena u DNK naših traktora", rekao je direktor tehnologije "Claas Grupe" i poslovođa traktorske jedinice Martin fon Hojningen-Hune te dodao kako se posebno ističe svojim konceptom pogona na sva četiri točka s beskompromisno efikasnim i prilagođenim zemljištu prenosom vuče.

Najveće priznanje za 25. godišnjicu Izbora za traktor godine

Dodao je da su preuzeli dobro poznate snage koje cene kupci "Xerion-a" iz celog sveta, dalje ih razvili i kombinovali sa više od 25 godina razvoja i iskustva u proizvodnji "Terra Trac-a" u snažan, uverljiv sveukupni koncept. 

"Činjenica da 'Xerion', čije postojanje posebno dugujemo Helmutu Klasu, sada prvi put dobija 'Toty' nagradu u svojih 25. godina dodele, veliki je uspeh za celi razvojni tim", zaključio je.

cs
Žan-Hendrik Mor, Žan-Wiljem Verhorst, Johanes Veisbrot, Ingo Kirhbek, Martin fon Hojningen-Hune i Matias Mume slave dobijenu prestižnu nagradu za Traktor godine (foto: Claas)

Serija uključuje dva modela, 12.590 i 12.650, koji se proizvode za globalno tržište u verzijama "Terra Trac" i "Trac" na točkovima u glavnoj "Claas-ovoj" fabrici u Harsevinkelu. Mercedes-Benz šestocilindrični motori od 15,6 litara odobreni su za rad s hidrogenisanim biljnim uljima (HVO) - sve nove mašine takođe se u fabrici pune održivim gorivom proizvedenim iz otpada.

Najsavremenije ugrađene i spoljne karakteristike za digitalnu poljoprivredu ne samo da omogućuju automatizovano upravljanje, kontrolu sekcija, varijabilnu stopu i automatsko dokumentisanje, već i optimizaciju performansi mašina i procesa s "CEMOS-om".

Od kraja 2024. serija će takođe da bude još povezanija zahvaljujući novom "Claas connectu", koji će da pruži osnovu za dalji razvoj prema visokoj automatizaciji radnih procesa, pa čak i autonomiji, najavili su iz kompanije.


Tagovi

Traktor godine 2024 Tractor of the year Toty 2024 Serija Xerion 12 Xerion 12.650 Terra Trac Traktor guseničar


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!