Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 01.02.2021. 10:00

Tri opštine Centralne Srbije i Vojvodine dobiće sistem za navodnjavanje

U okviru Programa će EBRD finansirati izgradnju infrastrukture za navodnjavanje u tri opštine centralne Srbije i Vojvodine sa čijom realizacijom će se započeti tokom ove godine.

Foto: Depositphotos/fotokostic (ilustracija)
  • 190
  • 26
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) realizuje zajednički projekat izrade nacionalne Strategije navodnjavanja i petogodišnjeg Akcionog plana i Investicionog plana, navodi se u saopštenju.

U okviru Programa će EBRD finansirati izgradnju infrastrukture za navodnjavanje u tri opštine centralne Srbije i Vojvodine u ukupnoj vrednosti od 30 miliona evra sa čijom realizacijom će se započeti tokom ove godine.

Nakon šest meseci intenzivnog rada eksperata FAO na dokumentu, predstavljen je nacrt Strategije, čiji rad je organizovan kroz tematske radne grupe za: Dostupnost, kvalitet i pristupačnost vode, Regulisanje i upravljanje vodama, Ekonomske i finansijske mogućnosti za navodnjavanje, Pravne i administrativne nadležnosti, Životna sredina i izazovi klimatskih promena. U dokumentu je poseban akcenat stavljen i na temu odvodnjavanja, kao jedan od velikih izazova i prioriteta u efikasnom upravljanju vodama.

Cilj - unapređenje poljoprivredne proizvodnje

Prema rečima Jakopa Moncinija, vođe ovog projekta ispred FAO osnovni cilj ovog projekta je da omogući plansku sanaciju i modernizaciju sistema za navodnjavanje u Srbiji radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje i jačanja otpornosti sektora na ekstremne klimatske uslove.

"Trenutno je u toku finalizacija pojedinačnih tehničkih dokumenata koji će biti integrisani u Strategiju navodnjavanja, a koji će prethodno biti predstavljeni i analizirani u okviru tematskih radnih grupa", rekao je Moncini.

Najjednostavnije rešenje u navodnjavanju - rad apsolvenata Poljoprivrednog fakulteta

Saradnja Ministarstva poljoprivrede FAO i EBRD na unapređenju upravljanja navodnjavanjem u Republici Srbiji započela je još 2018. godine potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, kojim se utvrđuju prioriteti za njihove zajedničke aktivnosti usmerene na jačanje poljoprivredno-prehrambenog sektora Republike Srbije u narednih pet godina.

Memorandum o razumevanju naglašava važnost navodnjavanja, pa su na zahtev Ministarstva, EBRD i FAO za ovu temu dodelili skoro milion evra bespovratnih sredstava za tehničku pomoć. Projekat je podržan od strane Centralno-evropske inicijative (CEI), Izraela i Italije. Takođe, FAO je učestvovao u zajedničkoj proceni prioriteta za navodnjavanje, što je pomoglo da se definiše opseg prvih kredita EBRD-a u iznosu od 15 miliona evra odobrenih za jačanje sistema navodnjavanja u decembru 2019. godine.


Tagovi

Navodnjavanje FAO Strategija Poljoprivredna proizvodnja Naled Jakop Moncini


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Da li su žene u lošijem položaju na selu od muškaraca?

55


Glasova: 31

Da, podređene su 56,4%

Glasova: 9

Ne, dominantnije su u odnosu na muškarce 16,4%

Glasova: 10

Ne, ravnopravne su 18,2%

Glasova: 5

Ne zanima me ova tema 9,1%

Pregled ankete

Pregled ankete