Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene na selu
  • 06.07.2021. 16:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Sajan, Kikinda

Tribina "Žene žive i na selu" - cilj sačuvati tradiciju

Kampanja "Žene žive i na selu" koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Foto: Kampanja "Žene žive i na selu"
  • 140
  • 85
  • 0

Na petoj tribini "Žene žive i na selu" koja je održana u Sajanu, opština Kikinda, vredne žene ovog malog banatskog mesta približile su zainteresovanima svoj rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Predsednica KUD "Adi Endre" Šara Benjocki i jedna od organizatora žetelačkih svečanosti izjavila je da su svi ovde kao jedna porodica, jer svi imaju samo jedan interes, a to je da sačuvaju tradiciju i sve ono što je naše.

"Izuzetno mi je drago što imamo ekipe i iz Iđoša i Kikinde, koje nam pokažu šta je njihovo tradicionalno, jer ne samo da svaki narod ima svoje običaje nego i svako selo. Ovo je prilika da na jednom mestu vidimo i upoznamo više različitih običaja", istakla je Benjocki.

"Osluškujemo potrebe naših meštanki"

Brigita Keri, predsednica sajanskog ogranka Kolping društva Srbije naglasila je da je osnovni cilj njihovog društva osnaživanje žena u ruralnoj sredini.

"Godine 2001. ovde u Sajanu je osnovan prvi Kolping centar u Srbiji. Mi osluškujemo potrebe naših meštanki i tek tada dobijamo ideje, kada čujemo čime žene žele da se bave, mi organizujemo određenu aktivnost ili kurs. Tako smo organizovali i kurs krojenja i šivenja i dobra stvar je što kada su žene završile taj kurs, dobile su sertifikate i mogle su da se zaposle u nekim gradovima na primer, u Adi, Senti i drugim mestima i na taj način smo osnažili žene pošto znamo da ovde u Sajanu nema takvog posla", naglasila je Keri.

Položaj žena na selu: Nevidljiva radna snaga

Kampanja "Žene žive i na selu" koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održano je ukupno 18 tribina. Ovu kampanju organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, AMS-a i POŠTE Srbije. 


Tagovi

Žene na selu Kampanja Tribina Žene žive i na selu Šara Benjocki Brigita Keri


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer