Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 06.09.2022. 18:00

Troškovi proizvodnje voća i povrća na rekordnim nivoima, cene proizvoda ih ne prate

U kombinaciji sa sušom i rekordno visokim temperaturama došlo je do smanjenja prinosa, ali cene to ne prate. Proizvođači su gurnuti na ivicu opstanka.

Foto: B.Sobodić/Depositphotos_deyangeorgiev2
  • 102
  • 26
  • 0

Proizvođači voća i povrća se nalaze na raskrsnici. Sve veći računi za energente naterali su ovaj sektor u Evropskoj uniji da se bori za spas svojih proizvoda u trenutku intenzivne berbe, izveštava Euractiv.

Mnogi su ostavili plodove svoga rada da propadnu, dok se drugi pitaju da li uopšte da nastave sa proizvodnjom.

Na tržištu EU uglavnom dominiraju mlečni proizvodi i žitarice, ali sektor voća i povrća je osnova za osiguranje prehrambene sigurnosti, naveo je Luk Vanoirbek, predsedavajući Radne grupe za voće i povrće u udruženju poljoprivrednika EU Copa-Cogeca.

"Mnogo ljudi zavisi od ovog sektora, a ovu godinu moramo da preživimo", rekao je Vanoirbek i istakao da su troškovi proizvodnje dostigli rekordno visoke nivoe, ali cene proizvoda to ne prate.

Veliki troškovi proizvodnje povrća

Rastući troškovi energije su imali poražavajući učinak, rasli su i 12 puta od proseka. U Belgiji je jedan poljoprivrednik izjavio da je njegov godišnji račun iznosio 3.000 evra za energiju, a ove godine je iznos dostigao enormnih 50.000 evra.

Istovremeno su rasle cene drugih inputa, posebno đubriva. U kombinaciji sa sušom i rekordno visokim temperaturama došlo je do smanjenja prinosa. Proizvodnja paradajza je pala za 20 odsto.

Proizvodnja paradajza je pala za 20 odsto (Foto: Depositphoto/WHPics)

Cena skladištenja voća sve veće

Voćari se suočavaju i sa visokim cenama skladištenja plodova. Započela je sezona berbe za 12 miliona tona jabuke i dva miliona tona krušaka koje treba čuvati u hladnjačama.

Proizvođači će morati u kratkom vremenskom periodu da se odluče hoće li nastaviti berbu i svesno ući u gubitak ili ostaviti plodove da trunu. Na globalnom nivou čak trećina hrane proizvedene za ljudsku ishranu se gubi ili baca zbog neadekvatnih rešenja za skladištenje i neefikasnih lanaca snabdevanja.

Vanoirbek smatra da obustavljanje berbe nije alternativa i oslanja se na neka inovativna rešenja kako bi je spasila, uključujući kraće, pametnije sisteme hlađenja praćene bržom prodajom. Međutim, to je otežano zbog poremećaja u lancu snabdevanja.

Cene skladištenja su visoke (Foto: R.Vojnović)

Rešenje se traži u brzoj prodaji po trenutnim cenama, ali će to biti teško zbog problematičnih izvoznih tokova jer je tržište doživelo značajne promene. 

Poljska će ove godine imati rekordan prinos jabuke. U normalnim okolnostima najveći deo bi završio u Belorusiji i Ukrajini, ali će ove godine morati da pronađu kupca na unutrašnjem tržištu EU.

Gde će završiti višak poljskih jabuka?

Situacija je takva da troškovi proizvodnje rastu, a smanjuju se izvoz i potrošnja. Mnogi proizvođači se pitaju da li da nastave proizvodnju naredne sezone. Za razliku od prethodnih kriznih situacija, sada im se čini da nema izlaza.


Tagovi

Povrće Voće Troškovi skladištenja Cijene voća Cena povrća Cene voća Luk Vanoirbek


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.