Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana pesticida
  • 23.04.2021. 07:30

U Bugarskoj subvencionišu korišćenje pesticida zabranjenog u EU

Odgovornost za bilo kakav nedostatak delotvornosti ili fitotoksičnost povezanu s primenom Mocapa prebacuju isključivo na poljoprivrednike.

Foto: Depositphotos/t777tt
  • 86
  • 19
  • 0

Prema projekcijama Zelenog plana, Evropska bi unija trebalo da postane klimatski neutralna do 2050. Strategija od njive do trpeze postavlja konkretne ciljeve za ozelenjavanje sektora, uključujući smanjene upotrebe pesticida za 50 odsto što bi građanima trebalo da omogući zdravu i sigurnu hranu. Ali, uprkos ovim naporima, propusti u EU još uvek postoje.

Nedavno je novinarka, Valia Ačieva otkrila da se u Bugarskoj i dalje koristi sredstvo za zaštitu bilja Mocap koje sadrži aktivnu materiju zabranjenu u EU, a bugarsko Ministarstvo poljoprivrede ga i dalje subvencioniše, navodi Euractiv. Tamo je za hitnu upotrebu odobrena upotreba etoprofosa - aktivne materije koja se koristi za suzbijanje žičara u krompiru i ostalim povrtarskim kulturama poput paradajza, patlidžana, paprike, krastavaca, tikvica kao i dinja, lubenica i bundeva.

Evropska Komisija (EK) je opozvala odobrenje ove materije 2019. godine, a prethodno kupljene zalihe mogle su da se koriste do marta prošle godine. Međutim, zamenik izvršnog direktora Bugarske agencije za bezbednost hrane (BFSA), Nikolaj Rosnev je u decembru 2020., ponovno odobrio ovu materiju.

Odgovornost samo na poljoprivrednicima?

U pismu Nacionalnog udruženja proizvođača krompira napominje se da BFSA nije odgovorna za bilo kakav nedostatak delotvornosti ili fitotoksičnost povezanu sa primenom tog sredstva. Dakle, odgovornost se prebacuje isključivo na poljoprivrednika koji koristi taj proizvod.

EK je ovu aktivnu materiju ocenila kao vrlo otrovnu, a uprkos tome bugarske vlasti i dalje dopuštaju njenu upotrebu ne preduzimajući odgovornost za posledice. Štaviše, u okviru posebnog programa državne podrške za suzbijanje žičara na krompiru, Državni fond je platio tamošnjim poljoprivrednicima gotovo milion evra za pokrivanje troškova primene insekticida.

Iako postoji sedam drugih sredstava koja su odobrena na nivou EU za borbu protiv ove štetočine, ta država i dalje dopušta i subvencioniše zabranjeno. Dodatno, taj je insekticid u Bugarskoj skuplji za čak 70 odsto zbog zabrane prodaje u EU.

Rosnev je komentirisao da je proizvod dopušten na osnovu uredbe kojom je dozvoljena hitna upotreba u trajanju od 120 dana. Ali, ekolozi su ranije upozoravali da će države članice takvu mogućnost zlouporebiti.

Članak 53. Uredbe EU takođe glasi da se, pre ukidanja zabrane sredstva za zaštitu bilja, Komisiji mora poslati naučni izveštaj o vanrednoj situaciji u državi članici EU. Ali, to nije bio slučaj s Bugarskom. Inspektori za zaštitu bilja u šest regionalnih uprava za bezbednost hrane negirali su postojanje bilo kakve "hitne situacije" povezane sa štetočinama krompira u toj zemlji.

Na pitanje zašto se, na primer, francuski i poljski krompir ne štite Mocapom, Katja Trenčeva, profesorka agrotehnike sa Šumarskog univerziteta, rekla je da se tamo najverovatnije strogo poštuju sve agrotehničke mere koje su potrebne.

"Postoji sled akcija koje svaki poljoprivrednik mora da prati kako bi imao čiste i kvalitetne proizvode. Na kraju dana, najvažnije je zdravlje ljudi", poručila je.

Koliko god ironično izgledalo, nacionalna agencija koja bi trebalo da nadgleda poštovanje prehrambenih standarda u najsiromašnijoj članici EU dopušta upotrebu ovog insekticida, a to čak i sufinansira.

Pogledajte video prilog ove novinarke: 


Tagovi

Bugarska Valia Ahchieva Etoprofos Mocap Zabrana EU


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.