Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica ulja
  • 19.07.2022. 18:00
  • München, Njemačka

U Nemačkoj pivo plaćaju suncokretovim uljem

Kako je nemačka pivnica došla do rešenja da obezbedi dovoljne količine ulja za svoju kuhinju?

Foto: Depositphotos/ Vaicheslav
  • 134
  • 6
  • 0

Pivnica u Minhenu je pronašla način kako da prevaziđe nestašicu jestivog ulja. Kupcima dozvoljavaju da pivo plate u suncokretovom ulju i tako obezbede potrebne zalihe za prženje šnicli i druge hrane u svom ugostiteljskom objektu, izveštava Reuters

Mnoge evropske zemlje se suočavaju s manjim zalihama ove robe zbog sukoba u Ukrajini koja zajedno s Rusijom čini oko 80 odsto svetskog izvoza. Prodavnice u Nemačkoj ograničavaju količine prilikom kupovine u trgovačkim centrima.

U nemačkom supermarketu zabranili kupovinu ulja mlađima od 18 - morali da ukinu meru

"Do ideje smo došli jer smo ostali bez ulja u kuhinji i zato moramo biti domišljati", rekao je menadžer paba u vlasništvu pivovare Gisindžer, Erik Hofman koji naglašava da im treba 30 litara nedeljno, a umesto toga su na raspolaganju imali samo 15. Tada su morali potražiti neko drugo rešenje.  

Jedan litar piva košta oko sedam evra, a boca suncokretovog ulja od jedne litre košta oko 4,5 evra. To ponudu čini primamljivom za mnoge kupce koji sada jeftinije mogu nabaviti pivo, a pivnice imaju dovoljno ulja za svoj rad.


Tagovi

Pivo Suncokretovo ulje Pivo za ulje Nestašica ulja Minhen


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.