Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 06.08.2020. 15:00

U planu đubrivo od skakavaca - već ih skupljaju i tako zarađuju

Dok najezda pustinjskih skakavaca hara i uništava pakistanske useve, istraživači traže način kako da ih iskoriste. Isprva su hteli da proizvode stočnu hranu za piliće, ali ipak su se odlučili za đubrivo. Sada im stanovnici skupljaju ove štetočine i prodaju ih za oko 12,5 dinara po kilogramu.

Foto: Flickr/ FAO emergencies
  • 130
  • 5
  • 0

Dok sve više pustinjskih skakavaca preti usevima u Pakistanu, tamošnji istraživači traže načine kako da koriste ove štetočine i pomognu lokalnoj zajednici. Kako piše reuters, prvo im je ideja bila da ovim insektima hrane piliće, a sada žele da ih melju i od njih prave đubrivo.

U toj zemlji se protiv skakavaca bore pesticidima i žele da unište nova legla, ali zabrinuti su da su ta sredstva štetna za biljke, životinje i ljude. Stoga su počeli da istražuju metode njihovog uništavanja bez korišćenja štetnih hemikalija.

Stanovnici prodaju kilogram skakavaca za oko 12,5 dinara

"Želeli bismo da osmislimo projekt kontrole koji bi bio ekološki prihvatljiv i održiv", rekao je biotehnolog Johar Ali čiji je kolega, Muhamad Kuršid, koji radi u Ministarstvu hrane, bio za ideju iskorišćavanja insekata kao hrane za piliće.

Skakavci se proširili i na drugi kontinent - pojedu 400.000 tona hrane dnevno

U februaru je Državno veće Pakistana za poljoprivredna istraživanja (PARC) poslalo Alija i Kuršida na trodnevno istraživanje u provinciju Pandžab na istoku zemlje. Ovaj projektni tim je kupio skakavce od stanovnika Okara koji su ih skupljali, a zaradili su 20 pakistanskih rupija po kilogramu (što je oko 12,5 dinara). Tim ih je dalje prosledio u obližnju fabriku za preradu, koja ih je sušila i mešala sa stočnom hranom za piliće.

Cilj je bila pomoć u kontroli porasta broja skakavaca u šumskim i naseljenim područjima, gde primena pesticida nije moguća, a istovremeno se ostvaruje prihod zajednice.

"To je rešenje, to bismo mogli da počnemo da primenjujemo u našim naseljenim ruralnim područjima. Doduše, u pustinjskim područjima hemijske mere imaju smisla, ali ne u onim gde su farme i ljudi", komentarisao je Ali.

U junu je tamošnja vlada promenila težište sa hrane za piliće na đubrivo, nakon što je PARC odlučio da je sigurnije i izvodljivije za upotrebljavanje.

Đubrivo bi povećalo prinose za 30 odsto?

Prošlog meseca, zajednice koje žive u pustinjskim područjima Čolistana, Tarparkara, Nare i Tala obučene su kako da uhvate skakavce.

"Sledeći korak je istraživanje kako pretvoriti štetočine u organsko đubrivo", objasnio je predsednik PARC-a Muhamad Azim Kan.

"Omogućujući sporo i kontinuirano oslobađanje hranljivih sastojaka, kompost bi mogao da pomogne poljoprivrednicima da povećaju svoje prinose za 30 odsto i upola smanje upotrebu hemijskih supstanci", dodao je.

Neviđena najezda skakavaca u Italiji - opustošili 15.000 hektara pašnjaka i polja

Do sada su sprovedene operacije prskanja insekticidima u 32 pogođena okruga koja se prostiru na oko milion hektara. Međutim, Šan Đujho, koji uzgaja pamuk, pšenicu i pirinač na nekoliko stotina jutara u Sindu, rekao je kako su on i mnogi drugi poljoprivrednici zabrinuti da bi pesticidi mogli da budu štetni za životnu sredinu i ljude.

Kako planiraju da proizvode đubrivo?

Novi projekt, koji je odobrio Nacionalni centar za kontrolu skakavaca, podrazumevaće kupovinu tih insekata od lokalnih zajednica po 25 pakistanskih rupija za kilogram (što je oko 15 dinara). Insekti će se mešati sa biološkim otpadom kako bi se pretvorili u kompost.

PARC sada analizira uzorke skakavaca koji su prskani insekticidom kako bi procenio nivo hemijskih ostataka na njima. Stručnjak za skakavce i nezavisni savetnik Čadri Inajatulah upozorio je da takve intervencije ne mogu biti mnogo efikasne u kontroli miliona štetočina.

Kaže i da dolazi vreme za hvatanje i ubijanje skakavaca tokom zimskog razdoblja u kom su samo četiri ili pet jedinki po jutru.

"Praćenje njihovog kretanja je neophodno, a prskanje insekticidima - sa zemlje i vazdušnim putem je jedino rešenje za kontrolu nad njima", zaključio je Inajatulah.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Najezda Pustinjski skakavci Pakistan Đubrivo od skakavaca


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao