Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sateliti u poljoprivredi
  • 05.01.2023. 18:00

U svemir lansiran prvi ukrajinski komercijalni satelit EOS SAT-1

EOS SAT-1 prvi je iz konstelacije od sedam satelita, a doneće vredne informacije i obezbediće podršku proizvođačima i omogućiti razvoj održive poljoprivrede.

Foto: YouTube/screenshot
  • 69
  • 50
  • 0

EOS SAT-1 prvi je satelit konstelacije koja je usmerena na poljoprivredu, a u Zemljinu je orbitu lansiran 3. januara

Konstelacija EOS SAT se sastoji od sedam malih optičkih satelita koje je napravio "EOS Data Analytics", koji su poslovanje započeli iz Ukrajine, a danas su globalni dobavljač analize satelitskih snimaka bazirane na veštačkoj inteligenciji. Utemeljio ga je dr Maks Poljakov, kao podršku sprovođenju metoda održive poljoprivrede i ekološkog upravljanja šumama. 

Uređaj je opremljen s dve "DragonEye" kamere visoke preciznosti ukrajinsko-južnoafričkog proizvođača svemirske optike "Dragonfly Aerospace", satelitski motor razvila je ukrajinska kompanija SETS ("Space Electric Thruster Systems"), a firma "Flight Control Propulsion" obezbedila je 3-D štampanje delova i pravljenje karoserijskih elemenata.

Satelit je u orbitu pozicionirao "SpaceX-ov" Transporter-6, koji je poletio sa svemirske stanice "Cape Canaveral" na Floridi (SAD). Prvi je od sedam satelita koji je planiran za lansiranje u naredne tri godine, a pokriva milion kvadratnih kilometara. 

Radni zahvat mu je 44 kilometra, a snima s 500 kilometara visine. Masa mu je 178 kilograma. Razlučivost pankromatski 1.4 m, a multispektralno 2.8 m. Prvi snima 11 spektralnih kanala, a ostalih šest će snimati njih 13, kako bi se pružile specifične informacije o određenom zemljištu. 

Prvi poljoprivredni satelit EOS SAT-1

Posle dostizanja punog kapaciteta do 2025., EOS SAT će dnevno nadgledati do 12 miliona kvadratnih kilometara

Snimaće slike poljoprivrednih i šumskih područja svakih pet do šest dana. Ali, interval između snimanja slika može se smanjiti na jedan dan na zahtev korisnika. 

Cilj je pomoći poljoprivrednim preduzećima u praćenju rasta useva i otkrivanju uticaja suše ili niskih temperatura, nedostatka vode, širenja korova, napada štetočina i drugih problema. Firme će moći optimizovati inpute na temelju karata produktivnosti i vegetacije, testirati učinkovitost novih proizvoda za zaštitu useva ili đubriva, izbeći nepotrebne terenske inspekcije i tako smanjiti potrošnju goriva, upravljati navodnjavanjem, proceniti prinose, i drugo. 

Koji su internet servisi najbolji za korišćenje satelitskih fotografija u poljoprivredi?

Sve će ovo obezbediti podršku uzgajivačima da smanje emisije ugljen-dioksida i pomoći im da razviju održive poljoprivredne metode bez finansijskih gubitaka, naglašavaju serveri. 

Kako je izgledalo lansiranje u svemir, pogledajte u videu: 


Tagovi

Satelit Dragonfly Aerospace Podaci za poljoprivredu Sateliti u poljoprivredi EOS SAT Lansiranje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]