Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grinje
  • 10.07.2024. 09:00

U tropskim uslovima biljkama prete grinje. U suzbijanju pomaže i beli luk

Zbog izuzetno visokih dnevnih temperatura, preporuka je da se tretmani sprovode u kasnim večernjim satima.

Foto: PIS
  • 166
  • 33
  • 0

Nalazimo se u tropskom talasu koji će, prema trenutnim prognozama, potrajati još dve nedelje, a možda i više, upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS). Dnevne temperature će u nekim delovima zemlje dostizati i 40°C, nema padavina u najavi i to su idealni uslovi za razvoj i razmnožavanje grinja.

"U takvim uslovima čitav ciklus razvića grinja može da se završi za svega sedam dana", poručuju iz ove službe.

Najugroženije su proizvodnje lubenice, dinje, krastavaca, soje, paradajza (naslovna fotografija, op.aut.), jabuke, višnje. 

Kako ih suzbiti?

Grinje su sićušni organizmi koji se uglavnom nalaze na naličju listova, sisaju sokove biljaka i u povoljnim uslovima mogu za kratko vreme da prouzrokuju sušenje biljaka.

"Kako je već njihovo prisustvo uočeno u usevima u proteklom periodu, sada se nalazimo u izuzetno kritičnom periodu sa aspekta zaštite poljoprivrednog bilja od grinja."

Grinje treba tražiti na naličju lista, najpre po obodnim delovima. Kada se prisustvo ovih štetočina uoči na vreme, tretman se obavlja uz ivične delove parcele kako bi se sprečilo širenje na celu površinu. Prilikom suzbijanja, zbog istovremenog prisustva svih stadijuma razvića i slabog delovanja akaricida na jaja, potrebno je primeniti dva vezana tretmana u razmaku od sedam dana.

Da li znate šta je oparak i koje štetočine u bašti uništava?

Akaricid koji ima najširu registraciju je onaj na bazi aktivne materije abamektin. U usevima soje registrovan je i fenpiroksimat, a u usevima jabuke bifenazat, heksitiazoks, klofentezin (kruška), acekvinocil, piridaben, tebufenozid i spirotetramat.

Kako smo ranije pisali, u suzbijanju mogu pomoći i sredstva koja imaju sumpor u sebi, a od alternativnih metoda, najbolji je beli luk. Na tržištu su se poslednjih godina pojavila i zaštitna sredstva sa smeđim i crvenim algama koja takođe imaju uticaja na sprečavanje razvoja grinja.

Zbog izuzetno visokih dnevnih temperatura, preporuka je da se tretman sprovede u kasnim večernjim satima, sa registrovanim preparatima i uz obavezno poštovanje karence.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Grinje Tropski uslovi PIS Zaštita biljaka Suzbijanje grinje Beli luk Akaricid


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bez ovog predmeta se nekada nije moglo zamisliti ni jedno domaćinstvo.