Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vuka
  • 19.01.2023. 07:30

Ubijanje vukova je moguće prema Direktivi o staništima - poručuje Virginijus Sinkevičius

Odnosi se na sprečavanje ozbiljne štete u stočarstvu i usevima, a u interesu je javne sigurnosti i zdravlja.

Foto: Depositphotos/imagebrokermicrostock
  • 61
  • 9
  • 0

U pismu Evropskom parlamentu poverenik za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius je dao do znanja da prema članu 16. Direktive o staništima (FFH) države članice mogu napraviti odstupanja u pogledu statusa stroge zaštite vukova, izveštava Agrarheute. To se odnosi na sprečavanje ozbiljne štete u stočarstvu i usevima, a u interesu je javne sigurnosti i zdravlja.

Sinkevičius je odgovorio na zahtev nemačkog poslanika Evropske pučke stranke (EPP) Dejvida Mekalistera. Dakle, bivši premijer Donje Saksonije i sadašnji član EP-a je u pisanom zahtevu Evropskoj komisiji želeo da zna kako će oceniti predlog da se u Nemačkoj uvede aktivno upravljanje ovim životinjama.

Ugrožavaju stočarstvo

Mekalister je naveo da su se stabilne populacije teritorijalnih vukova razvile u mnogim državama, a njihov godišnji porast je 30 odsto što pretpostavlja povoljan status očuvanosti ove vrste. Preventivne mere koje se sprovode su neefikasne. Domaće životinje na paši nisu zaštićene, a izmena nemačkog Saveznog zakona o zaštiti prirode iz 2020. nije donela olakšanje stočarima.

Kao dobar primer upravljanja populacijom naveo je Francusku i Švedsku. U potonjoj je dopušteno ubiti 75 vukova od ukupne populacije njih 460. 

Evroparlamentarci o vukovima: Izglasali ublažen status zaštite

U Nemačkoj je pak, prema podacima Federalne agencije za zaštitu prirode u 2021/22. živelo ukupno 1.175 vukova u 161 u čoporu, 43 para te kao jedinke.

Sinkevičius je naveo da je cilj upravljanja zaštita životinja na ispaši, ali i divlji životinja. Ističe da član 16. Direktive o staništima dozvoljava izuzetke od stroge zaštite ovih predatora, zbog drugih uverljivih razloga, uključujući socijalne ili ekonomske. Selektivno uklanjanje određenog broja jedinki zaštićene vrste dozvoljeno je pod strogim uslovima.


Tagovi

Vukovi Evropski parlament Evropska komisija Status vuka Zaštita vuka Virginijus Sinkevičius


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.