Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 22.09.2020. 10:30

Učešće domaćinstava u plaćanju poreza u oblasti životne sredine - skoro 40 odsto

Sa stanovišta vrsta institucionalnih jedinica koje plaćaju porez u oblasti zaštite životne sredine, najveći deo poreza u 2018. godini platile su proizvođačke jedinice, 61,3 odsto, dok je učešće domaćinstava, kao potrošača, u ukupnim prihodima iznosilo 38,7 odsto.

Foto: Verica Matić
  • 61
  • 3
  • 0

Porezi u oblasti životne sredine su jedan od ekonomskih instrumenata za kontrolu zagađenja i upravljanje prirodnim resursima, čiji je cilj da utiču na ponašanje ekonomskih subjekata, proizvođača i potrošača.

Na osnovu istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, vrednost prihoda od poreza u oblasti životne sredine je 2,9 puta povećana u 2018. u odnosu na 2008. godinu. Prosečan godišnji rast prihoda od poreza u oblasti životne sredine u periodu 2008-2018. godine iznosio je 11,2 odsto.

Nemačka: Izdavanje prvih zelenih obveznica - u prvom talasu četiri milijarde evra

U 2018. godini, prihodi od poreza u oblasti životne sredine iznosili su 211.825,5 miliona dinara, što je za 8,1 odsto više nego prethodne godine. Najveće učešće u strukturi prihoda imale su kategorije energetski porezi i porezi iz oblasti saobraćaja, 86,1 odsto odnosno 7,0 odsto, dok su porezi na zagađenje i porezi na korišćenje resursa učestvovali sa 5,5 odnosno sa 1,4 odsto, respektivno.

U 2018. godini više od trećine platioca poreza - domaćinstva

Sa stanovišta vrsta institucionalnih jedinica koje plaćaju porez, najveći deo poreza u 2018. godini platile su proizvođačke jedinice, 61,3 odsto, dok je učešće domaćinstava, kao potrošača, u ukupnim prihodima iznosilo 38,7 odsto. Ostatak prihoda je evidentiran pod kategorijom "Neraspoređeno".

Uskoro izmena Zakona o upravljanju otpadom - baci se 250.000 tona hrane

Prosečno godišnje učešće prihoda od poreza u vezi sa životnom sredinom u bruto domaćem proizvodu (BDP), u periodu 2008-2018, iznosilo je 3,6 odsto. U 2018. godini, učešće prihoda od poreza u oblasti životne sredine u BDP-u iznosilo je 4,2 odsto, dok je to učešće u ukupnim prihodima od poreza i socijalnih doprinosa iznosilo 11,1 odsto.


Tagovi

Zaštita životne sredine Porez Republički zavod za statistiku Učešće domaćinstava


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)