Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 24.10.2022. 15:00

Ukrajina optužuje Rusiju za ometanje rada koridora, a Rusija Ukrajinu za terorističke akcije

Ukrajinske luke rade sa samo 25 do 30 odsto kapaciteta, a što ometa Rusija - tvrdi Ukrajina. U Rusiji pak tvrde da se koridor za žitarice koristi za terorističke akcije.

Foto: Depositphotos/bergamont
  • 81
  • 12
  • 0

Ostalo je nešto manje od tri nedelje do isteka sporazuma o transportu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine preko Crnog mora, takozvanom koridoru za žitarice, a njegovo je produženje pre 19. novembra je upitno.

Luke smanjenog kapaciteta

Poslednja informacija o tome dolazi iz Ukrajine koja tvrdi da Rusija blokira potpuno sprovođenje dogovora iz jula.  

"Rusija namerno blokira potpunu realizaciju inicijative za žitarice. Kao rezultat toga, u poslednjih nekoliko dana (ukrajinske) luke rade sa samo 25-30 odsto svojih kapaciteta", objavilo je ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture na svojoj fejsbuk stranici. 

U nedelju, 23. oktobra u okrivu ove inicijative iz crnomorskih luka je isplovilo šest brodova sa 124 hiljade tona poljoprivrednih proizvoda namenjenih azijskim i evropskim zemljama. Od 1. avgusta je 380 brodova izvezlo 8,5 miliona tona takvih proizvoda u afričke, azijske i evropske zemlje, ističu. 

Izvezeno manje od planiranog

Među brodovima koji su isplovili u nedelju bio je i onaj Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija koji je prevozio 40.000 tona pšenice iz Čornomorska u Jemen, što je pozdravio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ali, on je u svom video obraćanju u petak izjavio kako Rusija namerno otežava prolazak brodova. 

"Svaki dan u kom brodovi sa hranom čekaju u redu znači povećanje društvenih i političkih napetosti u zemljama potrošačima naših poljoprivrednih proizvoda. Zbog ruskog ometanja rada ovog koridora izvezli smo oko tri miliona tona hrane manje, što bi na godišnjem nivou namirilo 10 miliona ljudi", poručio je u videu.   

Nedostaje inspekcije

Takođe, stručnjaci za trgovinu su zabrinuti zbog toga što brodovi dugo čekaju na isplovljavanje, a zbog manjka inspekcija, mnogo manje od 12 koliko ih je trebalo da bude obavljeno svaki dan. 

"Koridor za žitarice je otvoren, ali je vrlo nestabilan", rekao je Andrij But, šef kompanije za trgovinu žitaricama Agrotrade, za publikaciju UkrAgroConsult, prenosi Reuters. Dodaju da je ovaj sporazum ublažio svetsku prehrambenu krizu, ali kako se uključilo više poštovaoca, premalo inspekcijskih timova ne može dovoljno brzo da obavi posao. 

Koridor za terorističke akcije? 

U Rusiji pak upozoravaju da što se tiče izvoza iz te zemlje, posao još uvek ne funkcioniše. Kako piše Ria, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da će, ako se pokaže da se humanitarni koridori za snabdevanje žitaricama najsiromašnijih zemalja koriste za terorističke akcije, to dovesti u pitanje sprovođenje sporazuma. Za sada nema dokaza za ovu tvrdnju, piše taj ruski portal. 

Navodno razgovori o produženju ne napreduju jer se, kako je u četvrtak izjavio ruski veleposlanik pri UN-u u Ženevi, ruski problemi ne uzimaju u obzir na pravi način. Tvrde da sankcije Zapada koče njihov izvoz žitarica i đubriva, čak i u siromašne zemlje kojima su potrebne.

Podsetimo, Rusija je pre nedelju dana poručila visokom predstavniku Ujedinjenih nacija da produženje sporazuma zavisi od toga da li će im Zapad olakšati izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva. 

Cenu žitarica diktira prohodnost crnomorskih luka

Da će se nastaviti razgovori o produženju, ali i proširenju ovog dokumenta, kasnije je rekao portparol UN-a, Stefani Dujaric. 


Tagovi

Koridor za žitarice Rusija Ukrajina Izvoz žitarica Vladimir Putin Volodimir Zelenski


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.