Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožene masline
  • 25.03.2022. 07:30

Umesto maslinjaka rudnici uglja - Turska jača energetsku bezbednost

Prema Evropskom udruženju za ugalj i lignit, na zapadu Egejske regije i južnoj obali Sredozemnog mora postoje znatne rezerve uglja. Istovremeno, na ovom području je i velika većina maslinjaka.

Foto: Depositphotos/Nak_Anna
  • 106
  • 15
  • 0

Nova regulativa odobrena u Turskoj omogućuje rudarskim kompanijama da uklone stabla maslina ako to omogućava lakši pristup podzemnim ležištima uglja i drugih ruda, izveštava Oliveoiltimes.

Uredba ima za cilj jačanje energetske bezbednosti Turske. Državno nacionalno udruženje za maslinovo ulje već se, naravno, žali na odluku.

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) koja se odlučila na ovaj potez zbog poremećaja na tržištu energenata izazvanih krizom u Ukrajini, odredila je i da se sva stabla uklonjena u rudarske svrhe moraju ponovno posaditi negde drugde. Rudarske kompanije bi bile odgovorne za njihov uzgoj na tom području nakon završetka svojih aktivnosti.

Ali, Mustafa Tan, predsednik uprave Nacionalnog veća za masline i maslinovo ulje je istakao da će se zbog ovakve odluke na udaru radova naći 190 miliona stabala.

"U Turskoj se oko 500.000 porodica koje se bave ovim poslom, a oko 10 miliona ljudi ima koristi od njega", upozorio je.

Podneli žalbe

Prema Evropskom udruženju za ugalj i lignit, na zapadu Egejske regije i južnoj obali Sredozemnog mora postoje znatne rezerve uglja. Istovremeno, na ovom području je i velika većina zasada. 

Na udaru je 190 miliona stabala (Foto: B.Kufner)

Opozicione stranke, ekolozi i poljoprivrednici ne odobravaju odluku AKP-a. Tvrde da će taj potez naštetiti sektoru proizvodnje maslinovog ulja u zemlji i pogoršati stanje u ovoj oblasti. Zbog uticaja klimatskih promena domaći proizvođači već osećaju posledice. Prošle su godine u toj zemlji požari progutali hiljade hektara maslinjaka, posebno u pokrajini Muğla, na obali Egejskog mora. 

Poharani evropski maslinjaci - suša i požari smanjiće proizvodnju ulja?

Tan je rekao da su sudionici iz maslinarske industrije, nevladine organizacije, opštine i neke političke stranke već pokrenuli pravni postupak žalbe na odluku i očekuju da će sudovi poništiti ovu uredbu. Zatražili su i od nadležnog ministarstva da povuče uredbu.

Nepovratno pogrešna odluka

Bahar Alan, vlasnica kompanije Nova Vera, koja je specijalizovana za proizvodnju maslinovog ulja od retkih lokalnih sorti izjavila je da njenih 160 hektara u Ajvaliku ne bi bilo pogođeno, ali je zabrinuta zbog uticaja uredbe na širi sektor. Insistira da su masline mnogo vredniji resurs od uglja. Dodala je da ulje pokreće narod, razvoj i stvara dodanu vrednost od oko 1.36 milijardi evra godišnje.

"Maslinarstvo u ovoj zemlji postoji već 8.000 godina. Verujemo da je najveći i najsvetiji mineral maslina. Nama, proizvođačima, najveća je želja da se ova nepovratno pogrešna odluka revidira pre nego što bude prekasno", zaključila je mlada maslinarka čije je ulje višestruko nagrađivano na prestižnim svetskim takmičenjima. 


Tagovi

Turska Masline Eksploatacija ruda Uništavanje maslinika Mustafa Tan Bahar Alan Turske masline Maslinovo ulje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]