Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja zemljišta
  • 08.07.2022. 18:00

UNICEF Norveške na meti kritika: Prodaju poljoprivredno zemljište za izgradnju zgrada

Uništavanje obradovog zemljišta i uništavanje prirodne sredine moglo bi da postane stvarnost ako dođe do prodaje.

Foto: Depositphoto/veloliza
  • 97
  • 24
  • 0

Prava bura se digla oko UNICEF-a Norveške koji je nasledio imanje u Malviku sa farmom i pripadajućim gornjim slojem zemljišta, a koje je sada predmet prodaje, naveo je NRK. Ovaj slučaj je izazvao veliko interesovanje stanovništva.

Dakle, država je veoma siromašna obradivim zemljištem, kojeg ima samo tri odsto, a tek jedna trećina je pogodna za uzgoj useva za ljudsku ishranu.

Prodaja - pretnja po prirodu

UNICEF Norveške je umesto očuvanja plodnog zemljišta, pogodnog za uzgoj žitarica i povrća, odlučio da ga proda. Imovina će pripasti kupcu koji ponudi najveću cenu i koji će dobiti pravo na izgradnju kompleksa stanova i zgrada na vrhunskom poljoprivrednom zemljištu.

Blizina zemljišta sa Trondheim fjordom, gde je zemljište obogaćeno drevnim morskim mineralnim naslagama, a klima idealna za uzgoj useva koje je nemoguće uzgajati na sličnim geografskim širinama ovako daleko na severu, čini ovo pitanje izuzetno osetljivim.

Izgradnja preti da uništi veći deo ekološkog i kulturnog krajolika (Foto: Depositphoto/Stootsy)

Izgradnja preti da uništi veći deo ekološkog i kulturnog krajolika i odgovarajućih staništa ugroženih životinjskih, biljnih i ptičjih vrsta koje su do sada zanemarene u procenama uticaja. Norveški savez za zaštitu tla u Trundelagu, srodne poljoprivredne organizacije i dve najveće organizacije za zaštitu prirode u Norveškoj su protestovali protiv izgradnje na ovom poljoprivrednom zemljištu.

Poštuju želju donatora, pokrenuta peticija

Imovina je nasleđena od preminulog donatora koji je u testamentu naveo da će organizacija prodati imovinu po najvišoj mogućoj ceni te da će ta suma ići u svrhu pomenutog fonda, kaže finansijski direktor UNICEF-a Erik Bakuj.

Organizacija nema alternativu za izdavanje ili upravljanje imovinom. Navode da su dobrotvorna fondacija i ne mogu voditi posao. Imovina je već bila uključena u planove za regulaciju područja za stanovanje i zbog toga je organizacija u obavezi da proda nekretninu građevinarima.

Otimanje zemlje i prevare u EU - na sceni brojne kriminalne prakse?

To je u suprotnosti sa delovanjem Ujedinjenih nacija koje u svojim klimatskim i održivim cijevima osuđuju uništavanje poljoprivrednog zemljišta.

Brojni uglednici su pokrenuli peticiju kako bi sprečili prodaju i prenamenu zemljišta.


Tagovi

Norveška UNICEF Prodaja zemljišta Prenamena zemljišta Poljoprivredno zemljište


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.