Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 07.07.2022. 15:00

Otimanje zemlje i prevare u EU - na sceni brojne kriminalne prakse?

Izveštaji EK i ECA u fokusu imaju prevare u vezi sa zemljištem, načinom otimanja i posledicama.

Foto: Depositphoto/yeti88
  • 123
  • 60
  • 0

Evropska komisija je izradila specijalni izveštaj u kojem je dala odgovor na prevare u okviru ZPP-a. Objavljen je 4. jula, a Evropski revizorski sud utvrdio je kako je potrebno učiniti više u borbi protiv prevara u ostvarivanju prava na podsticaje. Kao glavni rizik navedeno je otimanje zemlje.

U izveštaju ECA se ističe da prevare sa zemljištem štete finansijskim interesima EU i sprečavaju ostvarivanje ciljeva zajedničke politike. Predstavljen je i pregled rizika koje deluju na ZPP. U ovoj organizaciji navode kako ne postoji precizna pravna definicija otimanja zemlje, kao jasno definisan pojam, ali da se ova pojava dešava na terenu, a njene posledice su razorne.

Kada je u pitanju ZPP, termin se odnosi na koncentrisanje velikih površina zemljišta i isplata u rukama velikih kompanija ili pojedinačnih investitora.

Nezakonite metode

Otimanje zemlje je uključivalo razne kriminalne i štetne prakse, kao i nezakonite metode sticanja zemljišta. Navedene su radnje poput falsifikovanja dokumenata, upotreba političkog uticaja i doušnika, zastrašivanja, manipulacije procedurama i dokumentima, davanje i primanje mita.

Zemljišta u javnom vlasništvu najpodložnija otimanju (Foto: Depositphotos/AlexGukBO)

Prevaranti su na različite načine, legalne i ilegalne, sticali pravo na zemljište, a cilj je bio da se domognu primanja iz direktnih plaćanja bez obavljanja poljoprivredne aktivnosti.

U izveštaju se navodi da je EK odgovorila na slučajeve prevare u potrošnji sredstava, ali nije bila dovoljno proaktivna u rešavanju uticaja rizika od ilegalnog otimanja zemljišta na plaćanja. Preporučuje se da EK pregleda načine plaćanja nacionalnih agencija i kako se primenjuju smernice o proveri da li je zemljište u zakonitom raspolaganju podnosioca zahteva. Zatražen je i savet kako da države članice reše problem otimanja zemljišta.

OLAF, organizacija EU za borbu protiv prevara, otkrila je da su zemljišta u javnom vlasništvu, kao i ona privatna gde je vlasništvo nejasno, najpodložnija otimanju.

Izveštaj o odgovorima EK

U ovom dokumentu je zauzet stav da otimanje zemljišta ne predstavlja problem svojstven zloupotrebi slabosti u zakonodavstvu ZPP-a. Tvrde da je on povezan s mogućim nedostacima pravnog sistema, nadzora i zaštite prava pojedinaca.

Zakup poljoprivrednog zemljišta - velike razlike u celoj EU

Napravljena je razlika nezakonitog dobijanja zemljišta i naknadnog ispunjavanja kriterijuma podobnosti za plaćanje i s druge strane samo pretvaranja da ispunjavaju uslove putem falsifikovanih dokumenata.

Iz EK naglašavaju da prihvataju preporuke ECA kada je u pitanju problem stvarnog i fiktivnog otimanja zemljišta, kao i da šire pozitivnu praksu u državama članicama.


Tagovi

Evropska komisija Evropski revozorski sud OLAF Otimanje zemlje Prevare ZPP-a


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.